Türkmenistan'da mal menşeine ilişkin kanun

21 Haziran 2019

Türkmenistan’da yasal koruma ve mal menşei itirazlarının kullanımı alanında ortaya çıkan ilişkileri düzenleyen, menşe itirazlarına ilişkin Kanun yürürlüğe girmiştir.
Menşe, malların menşei yerinin adı, modern veya tarihi, resmi veya gayri resmi, tam veya kısaltılmış coğrafi konumu temsil eden veya içeren isim veya işaret ve ayrıca bu isimden türetilen ve kullanımının bir sonucu olarak bilinen isimleri kapsamaktadır. Özel mal özellikleri yalnızca veya temel olarak doğal şartlar ve (veya) bu coğrafi nesnenin özelliği olan etnografik faktörler tarafından belirlenenlerdir.
Menşe hakların yasal olarak korunması ve kullanımı konusunda devlet düzenleme ve kontrolü alanında yetkili organ Türkmenistan Bakanlar Kurulu, Türkmenistan Maliye ve Ekonomi Bakanlığı, yetkili makamlar tarafından yürütülür. Fikri mülkiyet için Devlet hizmeti Türkmenistan (Türkmenpatent) maliye ve ekonomi bakanlığı tarafından düzenlenecektir.
Türkmenpatent, başvuruları kabul etmeye, incelemeye ve menşeili temyiz başvurusunda bulunmaya yetkilidir.
Menşe temyizine ilişkin bilgiler Devlet Siciline girilir.
Kanunun 21. maddesi de, girişimcilik faaliyetlerinde bulunan tüzel kişilerin yabancı ülkelerde menşe itirazlarını kaydetme hakkına sahip olduğunu belirtir.

Kaynak: nCa news bulletin