Türkmenistan’da modern sera ağı genişliyor

09 Aralık 2019

Türkmenistan genelinde son yıllarda modern tarımcılığa büyük yatırımlar yapılmaktadır. Ülkenin bütün vilayetlerinde seralar inşa eidlerek, meyve ve sebze yetiştiriciliği arttırılarak, bu alanda yurtdışına domates gibi birçok tarım ürünlerinin ihracatları da gerçekleştirilmektedir.
Bununla ilgili yeni bir proje gerçekleştirildi. Ahal vilayeti Üzümçilik köyünde modern bir sera kompleksi kuruldu. Açılış törenine ahal vilayet valisi Serdar Berdimuhamedov, yerel yönetim ve kamu kuruluşlarının yetkilileri, Sanayiciler ve Girişimciler Birliği üyeleri ve çok sayıdabölge sakinleri katıldı.
Özel bir yerli firma tarafından inşa edilen seranın toplam alanı 30 hektardır. Domates fidanları 10 hektara ekilmiştir. Temel olarak, erken olgunluk, yüksek verim ve mükemmel lezzet ile karakterize edilen elit çeşit domatesler yetiştirilmektedir. Her yıl hem iç pazarda hem de yurtdışında yüksek talep gören 2800-3000 ton kaliteli, çevre dostu ürün alınması planlanmaktadır. Aydınlatma, sıcaklık ve nem koşullarını otomatik olarak korumanıza, toprağın sulanmasına imkan tanıyan teknolojiler Hollanda, İspanya, Danimarka, Türkiye'den satın alınan modern ekipmanlarla donatılmıştır. Sera tasarımında yüksek ısı yalıtımı özelliğine sahip malzemeler kullanılmıştır. İyi mahsul güvenliği için soğutma üniteleri de mevcuttur. Ayrıca bu bölgede yeni bir seranın temeli atıldı.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni