Türkmenistan’da polimer fabrikası bugün açılıyor

17 Ekim 2018

Sanayileşme yönünde emin adımlar ile ilerleyen Türkmenistan’da yeni bir endüstriyel tesisin açılışı gerçekleştirilecek. Bugün  Türkmenistan Devlet Başkanı’nın katılımıyla Hazar Denizi kıyısındaki Balkan vilayetinin Türkmenbaşı ilçesinde Kıyanlı poliproilen ve polietilen üreten polimer fabrikası hizmete açılıyor.
 
Son teknoloji ile donatılan fabrikanın yıllık üretim 386 bin ton polietilen ve 81 bin ton polirpopilen olacak. Bu tesis, Türkmenistan’ın petrolgaz sanayi sektörünün dünya piyasasındaki rağbet gören ürün ihtiyacının giderilmesine ve Türkmenistan’ın ihracat potansiyelinin arttırılmasına katkı sağlayacak.
 
Bu dev sanayi tesisinde bir yılda 5 milyar metreküp doğalgaz yeniden işlenecek. Hammaddesi doğalgaz olan tesiste doğalgazın işlenmesi sonucunda polietilen ve polipropilen üretilecek. Ayrıca, 4,5 milyar metreküp doğalgaz yeniden boru hattıyla kullanıma verilecek.
 
Değeri 3,4 milyar doları bulan proje, Türkmengaz devlet kurumunun yurtdışı ortakları Güney Kore’nin LG International Corp ve Hyundai Engineering ile Japon TOYO Engineering Corporation şirketleri tarafından ortaklaşa hayata geçirildi.
 
Proje birçok yan tesislerden oluşmaktadır. Çeşitli reaktörler, kompresörler, pompalar ve rezervuarlar inşa edildi. Fabrikanın inşasında 16 yabancı ve birçok yerli taşeron firmalar iş yaptı. İnşat çalışmalarında 8 bine yakın Türkmen vatandaşı ve bin 300 yabancı ülke vatandaşı çalıştı. Fabrikada çalışacak kişiler için de bütün imkânlar sağlandı. 5 bin kişilik çalışanların kampüsü kuruldu. Burada sağlık ocağı, spor salonu, çamaşırhane, yemekhane, berber, sinema salonu yer almaktadır. Ayrıca proje kapsamında elektrik ihtiyacı için gaz türbinli elektrik santrali, deniz suyunu içme suyuna dönüştüren su arıtma tesisi ve pek çok yan tesisler inşa edilmiştir.
 
Fabrikada üretilecek ürünlerin yüksek kalitede olması için Japon TOYO, İngiltere’nin İNEOS, ABD’nin LUMMUS ve GRACE gibi önde gelen şirketlerin teknolojileri kullanıldı.
 
Bu fabrikada Türkmenbaşı Petrol Rafinerisi’nde yüksek kalitede benzin üretmek için hammadde olacak her yıl 49 bin tondan fazla piroliz benzin üretilecek.