Türkmenistan'da Seracılık Hızla Gelişiyor

26 Ekim 2020

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov'un bu alandan sorumlu yetkililerin katılımıyla düzenlediği bir çalışma toplantısında gıda güvenliği konusu ele alındı.
Toplantıda tarımdan sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Esenmurat Orazgeldiyev, Tarım ve Çevre Koruma Bakanı Magtymguly Bayramdurdıyev, Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanı Orazmurat Gurbannazarov sunum yaptılar. Devlet yetkilileri, yerli üreticileri teşvik etme sanayinin dijitalleşmesi de dahil olmak üzere ülkede çeşitli tarım ve meyve-sebze üretiminin arttırılması yönünde yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirdi.
Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği Başkanı Dövran Hudayberdiyev de toplantıya davet edildi. Özel sektör başkanı, Ocak-Eylül 2020'de yerli firmaların tarım ve gıda üretiminde geçen yılın aynı dönemine göre büyüme oranının % 131,2'i aştığını kaydetti.
Yerel şirketler, yumurta ve et için iç talebi tamamen karşıladığı ve aynı zamanda yüksek kaliteli süt ürünlerinin üretimin de geliştirildiği belirtildi.
Şu anda, bölgedeki en büyük süt çiftliği Mari vilayetinde inşa ediliyor ve devreye alınması bu grubun bir dizi ürününün ithalatını azaltmayı mümkün kılacak. Sera ekonomisi de yoğun bir şekilde genişliyor, meyve ve üzüm tarlaları artıyor ve tarım ürünleri işleyen yeni işletmeler açılıyor.
Toplantıda ticaret ve girişimcilikten sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Çarı Gılıcov, ayçiçek, tereyağı, margarin, toz şeker üretimi konusunda önemli gelişmelerin yaşandığını, muz, turunçgiller üretimim alanında faaliyetleirn yapıldığını belirtti.
Özel sektör tarafından 138 sera inşa edildi vey akın gelcekte bu sayı ikiye katlanacak. Bu da Türkmenistan’ın tarım ürünleri ihracatının arttırılmasına imkan sağlayacak.Raporları dinledikten sonra Türkmen Lider, yetkililere özellikle 2021 yılı için bölgelerdeki tarımsal ürün ekim alanlarının belirlenmesi, ülkedeki meyve ve üzüm ekim alanlarının artırılması ve hayvancılık sektörünün yoğunlaştırılması için önlemler alınması talimatını verdi.
İç pazarı yerel olarak üretilen gıdayla temin edilmesine yönelik çalışmaların hızlandırılmaısnı isteyen Devlet Başkanı ayrıca, fiyat istikrarını da koruma talimatı verdi.
Devlet Başkanı ayrıca, ülkede elektronik ticaretin geliştirilmesi, pazarlarda ve mağazalarda sağlık standartlarına uyulması gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak:NCA Bulletin