Türkmenistan’da seracılık sektörü giderek büyüyor

12 Şubat 2019

Türkmenistan’da son dönemde sera pazarı giderek büyümektedir. Ülkenin bütün bölgelerinde modern seraların inşa edilerek, kullanıma açılmaktadır. Ülkede seracılık, şu anda yeni iş imkanları yaratan ve daha fazla ürün alınmasını sağlayan önemli bir sektörlerin biri haline geldi.
Geçtiğimiz günlerde Ahal vilayetinin Kaka ilçesinin Şükür bağşı kasabasında 10 hektar alanda yeni bir modern sera kompleksi hizmete açıldı. Yerli bir firma tarafından inşa edilecen sera kompleksinin açılış törenine; Ahal vilayet vali yardımcısı Serdar Berdimuhamedov, milletvekilleri, ilçe valilik temsilcileri ve diğer yekililer katıldı.
Yeni sera kompleksinde domates başta olmak üzere diğer tarım ürünlerinin yetişdirilmesi öngörülmektedir. Uzmanların verdiği bilgilere göre, bir hektar alandan 200-250 ton domates mahsulunun toplanması öngörülmektedir. Çiftliğin 4 seralarından her biri yüksek teknolojili ekipmanlarla donatılmış olup, optimum sıcaklık ve ışık koşullarını korumak için otomatik sistemler, nem seviyeleri ve besinlerle toprak doygunluğu otomatikleştirilmiştir.
Ayrıca, Kaka ilçesinde bir diğer sera kompleksinin temeli atıldı. Yeni sera kompleksi ülke gıda güvenliğinin sağlanmasına imkan sağlayacak ve 400 kişiye is imkanı oluşturacak.
Seralar son dönemde "iklime bağlı kalmadan, bütün yıl boyunca ekonomik olarak sebzeciliğin ve çiçekçiliğin yapıldığı tesisler" olarak tanımlayabildiğimiz önemli tesisler haline dönüştü. Sera alanların
artmasıyla dünyada seracılık teknolojisi üreten ülkeler için de yeni fırsatlar oluştu. Küresel ticari sera pazarının 2021 yılında, yıllık yüzde 8,8 bileşik büyüme oranı (CAGR) ile 32,31 Milyar USD olacağı öngörülüyor. Özellikle şehirlere yakın bölgeler başta olmak üzere sera ile üretime olan ilginin artması ile gelişen pazarın büyümesinde en büyük itici gücü, sera ısıtma ve soğutma teknolojileri oluşturuyor. Özellikle gelişmekte olan pazarlarda sera yatırımlarının artışı, büyümenin diğer önemli sürükleyicisi.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni