Türkmenistan’da Türk şirketinin kurduğu gübre fabrikası ihracata başladı

19 Ekim 2018

Türkmenistan’ın Hazar Denizi kıyısında inşa edilen ve bir ay önce hizmete açılan Garaboğaz Amonyak ve Üre Fabrikası yurtdışı ihracatına başladı. Türk Çalık Holding’in Japon Mitsubishi Corporation ile ortaklaşa inşa ettiği ve yıllık kapasitesi 1,155 milyon ton gübre üreten fabrikasının ilk ürünleri yabancı müşterilerine gönderildi.
 
Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, Kıyanlı polimer fabrikasının açılış töreninde dev monitörde   tarım sektörü için önemli olan azot gübresinin üretildiği fabrikadan ihracat için araçlara yüklenen görüntülerini izledi.
 
Yük araçlarından oluşan araç zinciri fabrikadan çıkarak, Uluslararası Türkmenbaşı Deniz Limanına hareket etti. Buradan deniz aracılığıyla yurtdışındaki müşterilere gönderilecek.
 
İKİLİ GÖRÜŞME
 
Açılış esnasında Türkmen Lider, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ile görüştü. Türk işadamı, Türk şirketlerinin Türkmenistan’la işbirliğine büyük değer verdiğini kaydetti.
 
Türkmen Lider, ortak dev projelere imza atan Türkmen-Türk münasebetlerindeki geleneksel dostluğa dikkat çekerek, Türkmenistan’ın karşılıklı çıkar çerçevesinde yabancı ortaklar ile işbirliğine açık olduğunu ve Türk şirketinin Türkmen piyasasındaki çalışmalarından memnun kaldığını ifade etti.
 
Görüşmede, çeşitli alanlardaki işbirliği konuları görüşüldü. Özellikle, Türkmenistan’ın elektrik enerji altyapısının güçlendirilmesi ile Türkmen elektriğinin ihracatının arttırılması yönelik konular değerlendirildi.
 
Ahmet Çalık, Türkmen Lideri’ne Garaboğaz gübre fabrikasının proje üretim kapasitesinin çıkarılması için yapılan çalışmalar, Aşkabat’taki Uluslararası Tıp ve Kozmetik Merkezi’nin inşaatına ilişkin bilgi verdi
 
Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni