Türkmenistan'da yatırım ve ekonomi

24 Nisan 2019

Ana makroekonomik göstergelerin analizi, devlet programlarının tutarlı bir şekilde uygulanmasının, ulusal ekonomik kompleks sektörlerinin temel reformunun, pazar ilişkilerine geçişin Türkmenistan'ın ilerlemesini sağlamada olumlu bir etkisi olduğunu doğrulamaktadır. SNG.Today, Ekonomik Bilimler Adayı Uzmanı Valentin Trapeznikov'un bunu anlattığını bildirdi.

Uzman, 2018 ve 2019 yıllarının başlarında, Türkmenistan ekonomisinin dinamik gelişimi ile karakterize olduğunu belirtti. Bu, en yüksek oranlardan biri olarak kabul edilen% 6,2'lik yüksek GSYİH büyüme oranı ile açıkça doğrulanmaktadır. Örneğin, dünyanın en hızlı gelişen ülkeleri sıralamasında, visasam.ru'da Türkmenistan 12. sırada.

Türkmenistan'ın yüksek makroekonomik göstergeleri, son yıllarda ülkede uygulanan aktif bir yatırım politikası ile sağlanmaktadır. 2018 yılında tüm finansman kaynakları pahasına yapılan yatırımların hacmi,% 63,7'si endüstriyel binaların yapımı için tahsis edilen 40,3 milyar manat, sosyal ve kültürel amaçlar için% 36,3 olmuştur.

Uzmana göre, 2018 yılında sağlık ve tıp sektöründe en aktif yatırım programı uygulandı. Trapeznikov, yatırım planının tüketici sektörünün -% 93'ünün, finansal ve ekonomik birimin neredeyse% 37'sinin,% 7.3'ünün tarımsal sanayi kompleksinin% 7.3'ünden fazlasının aşıldığını belirtti.

Petrol ve gaz sektöründe, Türkmenbaşi petrol rafinerileri kompleksi (TKNPZ) ve AOZ Nebitgazhyzmat - sırasıyla yaklaşık% 18,5 ve% 77,5 oranında Türkmenbaşi kompleksi için en yüksek yatırım programı uygulama oranları kaydedilmiştir.

Bu yıl, yatırım programının uygulama oranları yüksek kalmaya devam ediyor. Böylece, 2019'un başından bu yana, bir bütün olarak, ülkede üçte birinden fazlasının sabit varlıkları bir önceki yılın aynı dönemine göre faaliyete geçmiştir.

- Yüksek endüstriyel gelişme oranları, potansiyelinin sürekli artmasıyla ilişkilidir. Uzman, 2018'de Türkmenistan'da elektrik enerjisi endüstrisi, petrol ve gaz işleme, kimya endüstrisi, inşaat malzemeleri endüstrisi gibi sektörlerde birçok büyük ve orta büyüklükte işletmenin devreye alındığını söyledi.

2019'un ilk aylarında, cumhuriyette, büyük bir hayvancılık kompleksi ve modern bir sera, bir su arıtma tesisi, polipropilen kaplar üreten işletmeler, şekerleme, ithal edici yapı malzemeleri dahil olmak üzere birçok nesne faaliyete geçti.

Nisan ayı başlarında, Akhal velayat’ın 70 bin kişilik nüfusa sahip yeni idari merkezi için temel atıldı.

Akhal velayat bölgesinde Ovadandepe kasabasında, yakın gelecekte, doğal gazdan benzin üretimi için bir tesisin devreye alınması planlanıyor ve bu da kendi türünün dünyadaki en büyük şirketi olacak. Burada 1 milyar 785 milyon metreküp doğal gazın işlenmesi esasında, Euro-5 standardının çevresel gerekliliklerine uygun olarak yılda 600 bin ton yüksek kaliteli A-92 benzin üretilecek.

Trapeznikov, “Geçtiğimiz yıl Türkmenistan'ın sosyo-ekonomik kalkınmasının en büyük itici gücü olan yatırım faaliyeti mevcut istatistiklere dayanarak kalacak” dedi.

Kaynak: nCa News Bulletin