Türkmenistan'dan Afganistan’a demiryolu alanında işbirliği

29 Temmuz 2019

Türkmenistan, yakın komşularından Afganistan ile siyasi, ekonomik ve kültürel münasebetlerini her geçen gün geliştiriyor. Afganistan’ın kalkınmasına ve kalıcı barışın sağlanması için çaba gösteren Türkmenistan, bu ülkede pek çok projelere imza atmaktadır. Aynı zamanda Afganistan’a her vesilede insani yardımda bulunmaktadır.
Afganistan’da demiryolu altyapı projelerine imza atan Türkmenistan, bugün Afganistan’ın kuzeybatısındaki Faryap eyaletindeki Akina istasyonunda yeni bir tren yolunun temeli atıldı ve inşa edilen 10 kilometrelik demiryolu hattı hizmete açıldı.
Bu törenlere katılmak üzere Türkmenistan Devlet Başkanı’nın talimatı üzerine Türkmen Demiryolları Ajansı Başkanı öncülüğünde kalabalık bir heyet Afganistan’a gitti. Heyette, Türkmenistan Ulaştırma ve Komünikasyon Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı temsilcileri yanı sıra Kerki şehir Belediyesi üyeleri, yaşlılar ve basın mensupları yer aldı.
Afganistan tarafından bu etkinliğe Afgan Ulaştırma Bakanı Yama Yari, bu ülkenin demiryolu bölümünün başkanı Muhammed Yama Şems, Faryab valisi, Andhoy Belediye Başkanı ve diğer yetkililerin yanı sıra Afganistan'ın Türkmenistan Büyükelçisi Mirwais Nab katıldı.
Açılış törenindeki konuşmaların ardından 10 kilometrelik demiryolu hattı hizmete açıldı. Ardından Andhoy kentine kadar olan 30 kilometrelik hattın inşasına start verildi.
Akina-Andhoy demiryolunun inşa edilmesine yönelik Türkmenistan ile Afganistan Demiryolu Kurumları arasındaki mutabakat zaptı Şubat 2019’da imzalanmıştı.
Bu hat, Kerki-İmamnazar-Akina demiryolunun devamını oluşturacak ve aynı zamanda Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolunun önemli bir parçası olacak. Türkmenistan, 30 kilometrelik hattın inşası için bütün hazırlıklarını yaptı ve Afganistan’a ulaştırdı.
İNSANİ YARDIM
Söz konusu etkinliğin yapıldığı dönemde Türkmenistan’dan Afganistan’a insani yardım gönderildi. Afganistan’a tıbbi malzeme, tekstil ve çocuk giysileri, okul kitapları ve malzemeleri, şekerlemeler ve diğer ürünlerden oluşan insani yardım konvoyu yola çıktı.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni