Türkmenistan’dan Japonya’ya ‘işbirliği’ çıkarması

25 Mart 2019

Türkmenistan’dan kalabalık bir heyet Japonya’ya çıkarma yapacak. Aralarında Türkmengaz ve Türkmenkimya devlet kurumlarının da bulunduğu Türkmenhavayolları Ajansı Başkanı, Türkmenotomobilaraçları Ajansı Başkanı, Devlet Su Komitesi Başkanı, Devlet Dış ekonomik İlişkiler Bankası Müdürü, Spor ve Gençlik Politikalar Bakanı ve Türkmen Devlet Ziraat Üniversitesi Rektörü Japonya’yı ziyaret edecek.
Türkmenistan devlet sektörünün birçok kuruluşunun yetkililerinin Japonya’ya yapacağı ziyaret, Devlet Başkanı’nın gerçekleştirdiği video-konferans eşliğindeki çalışma toplantısında ele alındı.
DOĞALGAZDAN BENZİN ÜRETEN FABRİKANIN 2.AŞAMASI PROJESİ
Devlet Bakanı ve Türkmengaz Kurumu Başkanı Murat Arçayev, Tokyo ziyaretinde Ahal vilayetinde Kawasaki Heavy Industries, Ltd ve Sojitz Corporation tarafından inşa edilen doğalgazdan benzin üreten fabrikanın hizmete açılması, bu tesisin ikini etabının inşa edilmesi, Galkınış doğalgaz sahasının sanayiye kazandırılması için gerekli oolan boru ve diğer malzemelerin Sumitomo şirketi tarafından tedarik edilmesi gibi pekçok konu ele alınacak.
3
Türkmen Lider, Devlet Bakanı’na bu ziyaretinde Kawasaki Heavy Industries Co. Ltd, Mitsubishi Corporation, Toyo Engineering Co. Ltd. ve Sojitz şirketleri yanı sıra Japon İhracat ve Yatırım Sigorta Şirketi (NEXI) ve Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) yetkilileri iel görüşmelerin yapılmasını istedi. Japon şirketlerinin ve finans kuruluşlarının Türkmenistan’da petrolgaz sektöründe yapacağı yatırımları ele alınması bekleniyor. Ayrıca, Japon şirketlerinin TAPİ projesine çekilmesine yönelik konular da değerlendirilecek.
10.ULUSLARARASI DOĞALGAZ KONGRESİ
Petrolgazdan sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Myratgeldi Meredov, 21-22 Mayıs tarihlerinde Avaza turizm bölgesinde 10. Uluslararası Doğalgaz Kongresi’nin yapılacağını duyurdu ve bununla ilgili hazırlıklar hakkında bilgi verdi.
TÜRKMENKİMYA KURUMU BAŞKANI’NIN ZİYARETİ
Türkmenkimya Kurumu Başkanı N.Niyazlıyev’in Japonya ziyaretinde gaz kimya sektöründeki projeler ele alınacak. Japon şirketlerin katılımıyla 2014 yılında Mari vilayetinde Amonyak ve üre fabrikası, geçen sene Ekim ayında Kıyanlı’da polimer fabrikası inşa edilmişti.
Kimya sanayi sektöründe yeni tesislerin inşa edilmesi öngörülmektedir. Bu nedenle Tokyo ziyaretinde bu görüşmeler yapılacak.
TÜRKMENOTOMOBİLARAÇLARI AJANASI BAŞKANI’NIN ZİYARETİ
Türkmenotomobilaraçları Ajansı Başkanı O.Suhanov da Tokyo’yu ziyaret edecek. Bu ziyarette Japonya’dan araç tedarik konuları ele alınacak. Komatsu ve İtochu Corporation şirketlerinde görüşmeler yapılacak. Toyota şirketi ile uzun vadeli işbirliğinin tesis edilmesine yönelik görüşmeler gerçekleştirilecek. Türkmenistan’a bu şirketin ürettiği son model araçların tedarik edilmesi masaya yatırılacak.
TÜRKMENHAVAYOLLARI AJANSI BAŞKANI’NIN ZİYARETİ
Türkmenhavayolları Ajansı Başkanı Dövran Saburov’un Tokyo ziyaretinde Asya-Pasifik bölgesindeki ülkeler ile hava ulaşımının sağlanması yönünde görüşmeler yapılacak. Bu bölgedeki Çin, Japonya ve Güney Kore ile yakın işbirliği yapılmaktadır. Bu nedenle doğrudan hava ulaşımlarının sağlanması hedeflenmektedir. Türkmenhavayolları’nın filosunda yer alan uçakların uzun mesafeli uçuşların yapılmasına imkan sağladığı belirtildi.
DEVLET SU KOMİTESİ BAŞKANI’NIN ZİYARETİ
Devlet Su Komitesi Başkanı A.Yazmuradov’un Tokyo ziyaretinde modern su kullanım teknolojilerinin tedarik edilmesi ele alınacak. Bunun için Japonya’nın devlet ve özel sektör temsilcileri ile görüşmeler yapılacak.
Lebap vilayetinde bulunan Garaşsızlık su barajının imkanlarının arttırılması yönünde Japon tarafı ile görüşmeler yapılacak.

DEVLET DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER BANKASI MÜDÜRÜ’NÜN ZİYARETİ
Devlet Dış ekonomik İlişkiler Bankası Müdürü Tokyo ziyaretinde Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, Japon İhracat ve Yatırım Sigorta Şirketi (NEXI), Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC), Türkmen-Japon Ekonomik İşbirliği Komitesi yetkilileri ile görüşerek, Türkmenistan’daki yeni büyük projelere yatırım yapma konularını ele alınacak.
SPOR BAKANI VE REKTÖRÜN ZİYARETİ
Spor ve Gençlik Politikalar Bakanı Dayang Gulgeldiyev, 26 Mart – 1 Nisan tarihlerinde Japonya ziyaretinde 32.Tokyo Yaz Olimpiyatları ile ilgili bir dizi organizasyon konularında görüşmelerde bulunacak.
Türkmen Devlet Ziraat üniversitesi Rektörü ise Hirosaki Üniversitesi yetkilileri ile görüme yapacak ve işbirliği anlaşması imzalayacak.
Türkmen Lider, Türkmenistan’ın çeşitli bakanlık ve kamu kurumlarının Japonya ziyaretinin üst düzeyde organize edilmesi konusunda Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov’a bir dizi talimatlar verdi.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni