Türkmenistan'ın Başkenti Aşkabat’ta UNESCO İpek Yolu Konferansı başladı

06 Aralık 2018

Büyük İpek Yolu’nun kalbi olarak anılan Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) himayesinde ‘Büyük İpek Yolu’nun önemi: Büyük İpek Yolu'nun Önemi: şimdiki ve gelecekteki gelişimi’ konulu uluslararası konferans gerçekleştiriliyor. UNESCO’ya üye ülkelerden üst düzey yetkililerin katıldığı konferansta, Türkiye’yi temsilen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Haluk Dursun iştirak etti.

Aşkabat’taki Yıldız otelinde gerçekleştirilen konferansa, kültürden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Bahargül Abdıyeva, Dışişleri Bakan Yardımcısı Serdar Berdimuhamedov, Kültür Bakanı Atamurat Şamuradov başta olmak üzere çok sayıda delege katıldı. Aralarında Atavatan Türkmenistan dergisi olmak üzere pek çok yerli ve yabancı basın mensupları konferansı takip etti.

Konferansın açılışı Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov’un mesajının okunmasıyla başladı. Türkmen Lider mesajında, Büyük İpek Yolu’nun tarihi öneminin öğrenilmesi, anlatılması ve yaygınlaştırılması yönünde önemli çalışmaların yapıldığını kaydetti. Dünya ülkeleri ile ikili münasebetlerin pekiştirilmesine ve uluslararası işbirliğinin verimli olarak arttırılmasına önem verdiklerini kaydeden Devlet Başkanı Türkmenistan ile UNESCO münasebetlerinin yeni seviyelere çıktığını kaydetti. Türkmenistan’ın 2013-2017 yıllarında UNESCO Yönetim Kurulu üyeliğine ve UNESCO Beden Eğitimi ve Spor Hükümetler arası Komitesi (CIGEPS) üyeliğine seçildiğini ifade eden Türkmen Lider, Merv, Köhneürgenç, Nisa gibi tarihi mekanların UNESCO Dünya Miras’ına dahil edildiğini, küştdepdi dansının ve Köroğlu destanının İnsanlığın somut olmayan mirasının listesine dahil edildiğini belirtti.

Türkmenistan Hükümeti ile UNESCO’nun ortaklaşa düzenlediği konferansın ilk oturumunda BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi ve aynı zamanda BM Orta Asya Önleyici Diplomasi Merkezi Başkanı Natalia Gherman, BM Türkmenistan Daimi Temsilcisi Yelena Panova ve UNESCO Tahran Ofisi Başkanı Alexander Layht günün anlamını ifade eden konuşmalar gerçekleştirdi. BM temsilcileri konuşmasında, Türkmenistan’ın tarihi İpek Yolu’nun yeniden canlandırılması yönünde yaptığı çalışmalarından bahsetti. Özellikle ulaştırma sektöründeki dev yatırımlardan, geçtiğimiz günlerde Avaza’da gerçekleştirilen Lapis Lazuli transit taşımacılık koridorunun öneminden ve bu projelerin eski kervan yolların geçtiği güzergâhta şimdi Kuzey-Güney ve Doğu-Batı yönünde büyük hizmet verdiğini ifade ettiler.

Kaynak: atavatan-türkmenistan haber sitesi