Türkmenistan'ın Dahil Olduğu Uluslararası Ulaşım Koridorlarının İşleyişi ile İlgili Konular Çevrimiçi Toplantıların Gündeminde

24 Ağustos 2020

Uluslararası Türkmenbaşı Limanı Pazarlama Departmanı Baş Uzmanı Pergamberguly Klychev:
Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanı, bölgedeki en büyük transit merkezdir. Avrupa - Kafkasya - Asya ticaret yolu üzerinde olması nedeniyle yıl boyunca gemi kabul edebilmekte, 24 saat yükleme ve boşaltma işlemleri gerçekleştirebilmektedir. Limanın verimi üç kat arttı ve ortalama 17 milyon ton kargoya ulaştı. Şu anda limandan Afganistan'a, Özbekistan'a ve ayrıca Lapis-lazuli yönüne giden gemiler - Afganistan'dan da Türkiye'ye kargo teslim ediliyor. Liman, Türkmen ürünlerinin ihracatı için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Taşımacılık ve lojistik sektöründeki uluslararası işbirliğinin yoğunlaşması, ülkemiz temsilcilerinin yabancı meslektaşlarla düzenli olarak yaptığı çevrimiçi görüşmelerde ve etkileşim önceliklerinin tartışılmasıyla kanıtlanmaktadır.

Bu nedenle, Türkmenistan ile Rusya Federasyonu arasındaki ulaşım bağlantıları alanında işbirliğinin geliştirilmesi konusunda çevrimiçi bir toplantı gerçekleştirildi. Ulaştırma Bakan Yardımcısı Yuri Tsvetkov başkanlığındaki bir heyet video konferansa Rusya tarafından ve Türkmen tarafından - Deniz, Demir ve Kara yolları ajanslarının başkanları ve temsilcileri katıldı. Toplantıya katılanlar, deniz, demiryolu ve karayolu taşımacılığı alanındaki işbirliğinin yönlerinin yanı sıra eğitim uzmanlarının konularını tartıştılar.

Özellikle denizcilik sektöründe, Rusya'nın Olya ve Makhachkala limanları ile Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanı arasında düzenli bir feribot seferinin kurulmasını ve ulaşımın organize edilmesine ilişkin koşulları tartıştılar. Mevcut aşamada Türkmenbaşı - Mahaçkale, Türkmenbaşı - Olya güzergahlarında düzenli feribot seferlerinin gıda, inşaat malzemeleri, ahşap ürünler, polimer ürünler, motorin ve diğer petrol ürünlerinin taşınmasını sağlayacağı doğrulandı. Olya ve Türkmenbaşı limanları arasında feribot güzergahlarının oluşturulmasıyla bağlantılı olarak gemi uğrak tarifelerinin dengeleneceği ve indirimlerin azaltılacağı kaydedildi.

"Hazar Denizi - Karadeniz" uluslararası transit koridorunun işleyişi, Türkmenistan ve Romanya devlet kurumları ve özel yapılarının temsilcilerinin çevrimiçi toplantısında tartışmaya konu oldu.

Türkmen tarafındaki video konferansa Türkmen Denizyoları Ajansı, Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanı ve Deniz Ticaret Filosu CJSC başkanları katıldı. Romanya tarafı, Ulusal Şirket "Köstence Limanı İdaresi", Dışişleri Bakanlığı, Ulaştırma, Altyapı ve İnşaat Bakanlığı, Devlet Demiryolu Şirketi "CFR MARFA SA" ve Köstence Ticaret Derneği çalışanları tarafından temsil edildi. .

Heyetler, ticari ilişkilerin gelişimi konusunda görüş alışverişinde bulundu. Belirtildiği gibi, Türkmenbaşı ve Köstence limanları coğrafi avantajlara sahiptir ve gerekli modern ekipmanlarla donatılmıştır. Bu projede kullanılacak malların isimlendirilmesi ve araç tipleri de tartışıldı.

Bir başka video konferansı, Türkmen Deniz Yoları Ajansı, Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanı ve Romanya şirketi UMEX SA'nın temsilcilerinin görüşmesinde taraflar ikili işbirliği olanaklarını tartıştılar.

Yine, Larsen & Toubro Limited'in (Hindistan Cumhuriyeti) üst düzey yöneticileriyle yapılan bir başka çevrimiçi toplantıda, deniz seyrüseferine yönelik geniş bir ekipman yelpazesi sunuldu. Görüşmelerin gündeminde gemi inşası ve liman altyapı tesislerinin inşası konuları ele alındı.

Kaynak: NCA