Türkmenistan'ın Daşoguz Vilayetinde Balıkçılık Gelişiyor

18 Aralık 2020

Türkmenistan'ın Daşoguz Vilayetinde Balıkçılık Gelişyor.

Türkmenistan'ın Altın Çağ haber ajansının Pazartesi günü bildirdiğine göre, örneğin Ak Durna Bireysel İşletmesi su rezervuarlarında birkaç tür balık yetiştiriyor.

İşletme ağırlıklı olarak sazan ve çeşitleri olan gümüş sazan ve ot sazanı yetiştirmektedir. İşletme, yavru balıkların büyümesi için doğal koşullarla en tutarlı ortamı oluşturmuş durumdadır. Balıklar Hidrokimyasal ve sıcaklık koşullarının sıkı bir şekilde gözetildiği ortamda yetiştirilmekte olup akan su ile yapay rezervuarlarda tutulurlar.

Rapora göre, şirketin S.A. Niyazov ilçesinde toplam alanı beş hektar olan balık çiftliği, yılda 40-50 ton balık üretecek şekilde tasarlanmış olup İşletmenin beş Rus yapımı inkübatörü, modern özel ekipmanlarla donatılmış laboratuvarı ve sekiz havuzu vardır.

Her yıl yetiştirilen balıkların bir kısmı doğal yaşam alanlarına - Daşoguz velayat'ın çeşitli su rezervuarlarına salınır. Bu sonbaharda, iki ton yavru balık Sarykamysh Gölü stoklarını yeniledi. İşletme yavru balıkları serbest bırakarak bölgede yaptığı ticari balıkçılığı bir ölçüde telafi etmektedir.

Dashoguzbalyk firmasının özelleştirilmesinden sonra oluşturulan Ak Durna, balıkçılık ve balık yetiştiriciliği konusunda uzmanlaşmış Daşoguz bölgesindeki en büyük özel yapıdır. Şirketin 23 motorlu tekne filosu ve sigara içme ve dondurma atölyeleri bulunan bir tesisi bulunmaktadır.

Kaynak:NCA Bulletin