Türkmenistan’ın iletim ağını güçlendirmek için Asya Kalkınma Bankası 500 milyon dolarlık bir krediyi onayladI

09 Kasım 2018

Türkmenistan'daki enerji sektöründeki herhangi bir uluslararası finans kuruluşunun ilk projesi olan Ulusal Güç Izgarası Güçlendirme Projesi, ülkenin beş bölgesinden dördü kapsayacak ve ağın güvenilirliğini ve enerji verimliliğini artırmak için birbirine bağlı bir ulusal iletim şebekesi oluşturmaya yardımcı olacak. Ayrıca, Türkmenistan'ın Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti, Pakistan, Tacikistan ve Özbekistan ile elektrik ticareti yapma kapasitesini artıracak ve mevcut elektrik ihracatının Afganistan'a olan hacmini artıracak.
 
Orta Asya'da yaklaşık 5,7 milyon insan ile en az nüfusa sahip olan Türkmenistan, özellikle fosil yakıtlar olmak üzere dünyanın en enerji açısından zengin ülkelerinden biridir. Türkmenistan dünyanın en büyük 12. doğal gaz üreticisi ve Asya ve Pasifik'teki en büyük 10. petrol üreticisi.
 
Doğal gaz rezervleri bakımından ülke, Rusya Federasyonu, İran ve Katar'dan sonra dördüncü sırada yer almaktadır. Hükümetin planı, ihracat potansiyelinin maksimum çeşitlendirilmesiyle, ülkenin dünya ekonomisine etkin entegrasyonu temelinde güçlü ve sürdürülebilir bir ekonomik büyüme elde etmektir. Stratejik hedeflerini karşılamak için, sağlam, güvenilir ve verimli bir güç aktarım ağının olması şarttır.
 
ADB’nin 500 milyon $ 'lık yardımları, Türkmenistan’ın çeşitli bölgelerinde yaklaşık 110 kilometrelik (kV), 220 kV ve 500 kV iletim hatlarının inşaatını finanse edecek ve mevcut üç alt istasyonu genişletecektir. Proje ayrıca Balkan ve Daşoguz'da 500 kV trafo merkezi ve Ahal, Balkan ve Daşoguz'da 220 kV trafo merkezleri de dahil olmak üzere yeni trafo merkezlerinin inşasını finanse edecek.
 
Ulusal Güç Gridinin Güçlendirilmesi Projesi, özellikle değerlendirme, yatırım kararı verme ve daha yüksek koruma gerekliliklerine ilişkin iyi uygulamaların birleştirilmesinde Türkmenistan'ın elektrik kuruluşu olan Türkmenenergo'nun proje ve mali yönetim kapasitesini geliştirecektir. Japonya Hükümeti tarafından finanse edilen ve enerji verimliliğini ve kapasitesini artırmak için Japonya Yoksulluğun Azaltılması Fonu'ndan 1.5 milyon dolarlık bir teknik yardım ADB tarafından yönetilecektir.
 
2023 yılı sonuna kadar tamamlanması beklenen projenin toplam maliyeti 675 milyon dolar, Türkmenenergo ise 175 milyon dolar katkıda bulunuyor.
 
ADB, aşırı yoksulluğu ortadan kaldırma çabalarını sürdürürken müreffeh, kapsayıcı, dirençli ve sürdürülebilir bir Asya ve Pasifik elde etmeye kendini adamıştır. 1966'da kurulan bu bölge, bölgeden 48 üyeye aittir. 2017 yılında, ADB operasyonları toplamda 11,9 milyar dolarlık finansman da dahil olmak üzere toplam 32,2 milyar dolar oldu.

Kaynak: NCA Haber Bülteni