Türkmenistan’ın metalürji sektörünün geleceği

09 Aralık 2019

Sanayileşme yolunda emin adımlar ile ilerleyen Türkmenistan’da metalürji sektörünün geleceği de parlaktır. Ülke genelinde yapılan jeolojik araştırmalar sonucunda metalürji sektörü için önemli olan demir cevheri hammaddelerinin kaynaklarına ulaşılmaktadır. Türkmenjeoloji Devlet Kurumu Gızılgaya bölgedeki demir cevheri yatağındaki arama çalışmalarını sonlandırdı. Bu bölgedeki Tuarkır ilçesindeki Çagıl yatağında C-1 ve C-2 kategoride demir rezervi bulundu.
Metalurji endüstrisinde kullanım olasılıklarını belirlemek için teknolojik testler yapılacaktır. Halihazırda demir cevheri çimento üretiminde bir bileşen olarak kullanılmaktadır.
Hammaddelerin teknolojik testlerinden sonra, jeologlar, yapısı ve mineral birikintileri hakkında maksimum bilgi edinmek için alanın detaylı bir araştırmasına başlayacaktır. Devlet Kurumu tarafından yapılan laboratuvar testleri, demir cevherin benzersiz özelliklerini yüksek miktarda demir konsantrasyonu ve kolayca zenginleştirilebilme olanaklarını ortaya çıkardı.
250 hektarın üzerinde bir alanda bulunan doğal demir rezervleri, ülkenin metalürji sektörünün geleceğini belirleyecek.
Türkmen uzmanları uzun yıllardan bu yana Tuarkır bölgesinde arama çalışmalarını sürdürmektedir. Bu süre zarfında jeologlar, endüstriyel üretimde yaygın olarak kullanılabilen bentonit, kaolin, kahverengi ve okside olmuş kömür yataklarını keşfettiler.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni