Uluslararası finans kuruluşlarından Türkmenistan balıkçılık sektörüne büyük ilgi

06 Mayıs 2019

Uluslararası OPEC Kalkınma Fonu ve İslami Özel Sektör Kalkınma Kuruluşu (ICD) temsilcileri, Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği’nde görüşmelerde bulundu. Bu görüşme, özellikle bu finans kuruluşlarının Türkmenistan’ın balıkçılık sektörüne yönelik yatırımları ele alındı. Yabancı kuruluş temsilcileri, Sanayiciler ve Girişimciler Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve Hazar Balyk işletmesi Genel müdürü ile bir araya geldi.

Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği resmi internet sitesinde yer alan habere göre, görüşmede Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği’nin yatırım projeleri kapsamındaki işbirliği alanları ele alındı.

Hazar Balyk işletmesi mersin balığı balıklarının yapay olarak yetiştirilmesi, havyar üretimi ve balık ve balık ürünlerinin işlenmesi için bir balık kompleksidir. 2015 yılında açılmıştır. Şu anda şirket, çeşitli kapasite ve konfigürasyondaki bankalarda 16 çeşit konserve ve 50'den fazla işlenmiş balık ürünü üretmektedir ve yurtdışına da ihraç etmektedir.

Türkmenistan’da balıkçılık sektörünün geliştirilmesi açısından önemli projeler hayata geçirilmektedir. Devlete ait bütün balıkçılık işletmeleri özelleştirildi. Ocak-Nisan 2019 tarihlerinde 744,6 ton balık ürünleri üretildi. 2019 yılının 3 ayında 48 ton balık ürünleri yurtdışına ihraç edildi. Yeni inovasyon teknolojileri ile donatılacak yeni balık tesisleri için yatırım projeleri hazırlandı. Ahal vilayetinde yıllık 30 ton kapasiteli, Lebap vilayetinde yıllık 100 ton balık çoğaltma tesisi inşa edilmektedir. Ülke genelinde bu alanda yeni 10 tesisin inşası devam etmektedir.

Kaynak Atavatan Türkmenistan haber bülteni