Vietnam Merkez Bankası Döviz Kredilerinin Kontrol Edilmesini İstiyor

14 Ağustos 2018

Vietnam Merkez Bankası Müdürü Le Minh Hung, son dönemde ABD doları üzerindeki spekülasyonu en aza indirgemek ve ekonomideki dolarlaşmaya karşı savaşmak için tüm bankacılık sektörünü yabancı para cinsinden kredileri sıkı bir şekilde kontrol etmeye çağırmıştır. Bankaların, özellikle de devlete ait olan bankaların, başta ABD doları olmak üzere yabancı para cinsinden kredilerinin yaklaşık 300 trilyon Vietnam Dongu (12,76 milyar ABD Doları) düzeyinde olduğu tahmin edilmektedir.

ABD doları cinsinden borçlanma oranının yerel para cinsinden borçlanma oranından düşük olması nedeniyle, ihracatçılar dolar kredisi almayı tercih etmektedir. Halihazırda, bankaların kısa vadeli dolar kredileri oranı yıllık %2,8-4,7  arasında, orta ve uzun vadeli dolar kredileri için oran ise %4,5-6,0 arasında değişmektedir. Öte yandan, kısa vadeli yerel para cinsinden krediler için faiz oranları yıllık %6-9 arasında ve orta/uzun vadeli krediler için ise %9-11 arasında uygulanmaktadır.  

Kaynak: Viet Nam News http://vietnamnews.vn/economy/463673/sbv-requests-control-on-foreign-currency-loans.html#70BwZJTLQqBf2tm3.99

Yayımlayan: Hanoi Ticaret Müşavirliği