Vietnam’ın İhracatı 2018 Yılında Arttı

15 Ocak 2019

Vietnam Genel İstatistik Ofisi verilerine göre, Vietnam’ın 2018 yılı ihracat gelirleri bir önceki yıla göre %13,8 aratarak 245 milyar ABD Doları seviyesine ulaşmış ve Ulusal Meclis’in tarafından belirlenen %7-8’lik hedefin oldukça üzerinde bir büyüme sağlanmıştır. Bu artışın yanında dikkat çeken başka bir nokta ise, yerel sermayeli işletmelerin yabancı yatırım şirketlerine göre daha yüksek bir büyüme oranı yakalamış olmasıdır.

Telefon ve parçaları 50 milyar ABD Doları ihracat miktarı ile en çok ihraç edilen ürün grubu olurken, bu ürün grubunu sırasıyla tekstil ürünleri (30 milyar ABD Doları) ve elektronik ürünler / bilgisayarlar (29 milyar ABD Doları) takip etmiştir. 2018 yılında Vietnam, deri ve ayakkabı ihracatında dünyada üçüncü, tekstil ürünleri ihracatında ise yedinci sırada yer almıştır.

Küresel ticarette artan korumacılık politikaları ve ABD-Çin ticaret savaşı nedeniyle yaşanan belirsizlik dikkate alındığında, 2018 yılında gerçekleşen yüksek oranlı ihracat artışı Vietnam için daha önemli hale gelmiştir.

Kısa bir süre önce yürürlüğe giren Trans-Pasifik Ortaklığına Kapsamlı ve Aşamalı Geçiş (CPTPP) Anlaşması ve yakın gelecekte onaylanması beklenilen Vietnam-AB Serbest Ticaret Anlaşması göz önünde bulundurulduğunda, 2019 yılı Vietnam ekonomisi, özellikle de ihracat sektörü için önemli bir yıl olacaktır. Bu yıl Vietnam'ın ihracat hacminin %7-8 oranında gelişerek 258 milyar ABD Dolarına çıkartılması hedeflenmektedir.


Kaynak: Vietnam Net
https://english.vietnamnet.vn/fms/business/215990/vietnam-s-export-soars-in-2018.html

Yayımlayan: Hanoi Ticaret Müşavirliği