Yunanistan’da Koronavirüs Salgınında 3. Ekonomik Yardım Paketi

21 Mayıs 2020

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, 20.5.2020 Çarşamba günü yaptığı açıklama ile, koronavirüs salgınının vurduğu turizm ve diğer sektörleri canlandırma planı çerçevesinde iş dünyasının Temmuz ayına kadar desteklenmesi ve vergi indirimlerini içeren Hükümet programının uzatıldığını duyurmuştur. 

Akabinde Maliye Bakanı Hristos Staikouras tarafından Ekonomik İyileşme Planı'nın 3. aşaması çerçevesinde Haziran’dan Ekim sonuna kadar uygulanacak olan 15 maddelik yeni paket açıklanmıştır.

Maliye Bakanı Staikouras tarafından yapılan açıklamaya göre, uygulanan ve halen uygulanmakta olan tedbirler 14,5 milyar Euro’ya erişmiş olup, tedbirlerin katma değeri 20 milyar Euro’yu bulmaktadır. Avrupa Fonlarının (SURE, Avrupa Yatırım Bankası, Kurtarma Fonu vb) kullanımı ile tedbirlerin toplam maliyeti 24 milyar Euro’ya erişmektedir.

Bu kapsamda alınan tedbirler:

  1. İşçi sözleşmelerinin askıya alınması, tazminatların ödenmesi ve sosyal sigorta primlerinin karşılanmasına ilişkin tedbirin genişletilmesi (turizm, restoran, ulaşım, kültür ve sport sektörlerinde)
  2. İş pozisyonlarının korunması ve iş faaliyetlerinin desteklenmesi için kısa vadeli istihdamı destekleyecek yeni bir mekanizma yaratılması
  3. Mevcut turizm sezonunda çalışacak mevsimlik işçilere işsizlik ödeneği imkanı sunulması, mevsimlik part-time işçilerin sosyal güvenlik prim ödemelerinin desteklenmesi, iş sözleşmeleri geçici olarak askıya alınan işçilerin kesinleşmiş borçlarının askıya alınması
  4. Turizm, restoran, ulaşım, kültür ve spor sektörlerinde kapalı kalan bütün işletmelerin vergi dairelerine olan vergi borcu taksit ödemelerinin Haziran ayı için askıya alınması
  5.  Turizm, restoran, kültür ve sport sektörlerinde kapalı kalan bütün işletmelere yönelik %40 kira indirimi tedbirinin Haziran ayını da kapsayacak şekilde uzatılması. Bu tedbir, Mayıs ayında açılmış olan perakende sektörüne de tanınmaktadır. Ek olarak turizm, ulaşım, kültür ve spor sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelere Temmuz ve Ağustos ayları için de kira indirimi imkanı verilmiştir. Son olarak, iş sözleşmeleri geçici olarak askıya alınmış olan işçilerin ikamet ettikleri tek evleri ve bu işçilerin öğrenci olan çocuklarının ikamet ettkileri evleri için de kira indirimi imkanı getirilmiştir.
  6. Gayrimenkullerini krizden etkilenen işletmelere ve işçilere kiralayan gayrimenkul sahiplerinin, gayrimenkul vergisi ödeme tarihinin ertelenmesi. Ayrıca, kaybedilen kira geliri için vergi yükümlülüklerinden mahsup etme imkanı öngörülmektedir.
  7.  Mart, Nisan, Mayıs ayları ciro kaybı temelinde, işletmelere geri ödemeli ikinci tur avans imkanı tanınması. Haziran ayı sonunda bu kapsamda sağlanan miktar 2 milyar olacaktır. 
  8. Geçici verginin düşürülmesi. Krizden etkilenerek Mart, Nisan, Mayıs aylarında cirosunda düşüş görülen işletmelere 2020 ve 2021 yıllarına ait vergilerinin ödemelerinde indirim uygulanması planlanmaktadır. Uygulanacak indirim oranı, şirketlerin vergi beyanlarına göre Temmuz ayında belirlenecektir.
  9. Ulaşımda KDV’nin, 1 Haziran-31 Ekim 2020 tarihleri arasında %24’ten %13’e düşürülmesi. Toplu taşımada metro, otobüs, tramvayın yanısıra uçak ve gemi biletleri de bu kapsamdadır.
  10. Kahve ve alkolsüz içeceklerde 1 Haziran-31 Ekim 2020 tarihleri arasında KDV’nin %24’ten %13’e düşürülmesi
  11. Turizm paketlerinde, 1 Haziran-31 Ekim 2020 tarihleri arasında KDV uygulamasının 80/20 oranından 90/10’a düşürülmesi (paketin %90’ı %13, geri kalanı %24 KDV’ye tabi olacak şekilde) 
  12. Sinema biletlerinde 1 Haziran-31 Ekim 2020 tarihleri arasında KDV’nin %24’ten %13’e düşürülmesi
  13. Bilimsel ve teknolojik araştırma harcamalarında vergi indirimi
  14. Ekosistemi destek politikalarının geliştirilmesi çerçevesinde, Milli Start-up Sicili’nin oluşturulması
  15. Koronavirüsü salgınından etkilenenlerin, mevcut "tek ev" kredi borçlarının ödenmesi için devlet tarafından sübvanse edilecek bir program oluşturulması.

 
Sözkonusu programın 4. aşaması Sonbahar’da başlayacaktır.

Kaynak: https://www.kathimerini.gr/1079093/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/se-poia-proionta-kai-yphresies-meiwnetai-o-fpa
 https://www.ekathimerini.com/252876/article/ekathimerini/business/finance-minister-presents-third-package-of-economic-aid

Yayımlayan: Atina Ticaret Müşavirliği