Atina Alimos Marinası için 57,5 Milyon Euro Bedelli İmtiyaz Sözleşmesi İmzalandı

14 Mayıs 2020

Yunan Özelleştirme Fonu (HRADF) ile Aktor arasında Atina’nın güneyindeki Alimos Marinası'nın 40 yıl süreyle kullandırılmasına ilişkin 57,5 milyon Euro bedelli imtiyaz sözleşmesi imzalanmıştır. Sözleşmenin değeri, ön ödeme, yıllık imtiyaz ücreti ve marinanın yıllık cirosunun belli bir yüzdesi olarak belirlenen gelir paylaşımı ile birlikte en az 177 milyon Euro’yu bulmaktadır.

İmtiyaz Sözleşmesi, HRADF Başkanı Aris Xenofos ve Kamu Gayrimenkulleri Şirketi Başkanı Stefanos Vlastos’un yanısıra, Maliye Bakanı Hristos Staikouras, Kalkınma ve Yatırımlar Bakanı Adonis Georgiadis ve Turizm Bakanı Haris Theoharis tarafından imzalanmıştır.
İmtiyaz alan tarafta ise sözleşme Development of New Alimos Marina Concession Single Member S.A. ve Aktor Concessions S.A. tarafından imzalanmıştır.

HRADF tarafından gerçekleştirilen süreç, tercihli yatırımcının e-açık artırma süreci ile belirlendiği ilk imtiyaz sözleşmesidir.  
 
Alimos Marinası Yunanistan’ın en önemli marinası olup, Doğu Akdeniz’in de en büyük marinaları arasındadır.

Alimos Marinası’nın karaalanı genişliği yaklaşık 210bin m2, deniz alanı ise 240binm2’lik yanaşma havzası ile birlikte toplam 428bin m2’dir.
Marina halen çeşitli ebatlarda 1100 yat kapasitesine sahip olup, Atina yat kiralama pazarının büyük kısmının ihtiyacını karşılamaktadır.

Aktor Concessions S.A., Marina’ya gelecek 5 yıl içerisinde 50 milyon Euro’luk yatırım yapacaktır. Geliştirme programı arasında, mevcut liman altyapısının ve bakım aktivitelerinin iyileştirilmesinin yanısıra, marina arazisinde 18.500m2’lik bina inşası da yer almaktadır.

Alimos Marinası özelleştirmesinin amacı, eğlence alanları, restorantlar, otel, yeşil alanlar yaratarak bölgeyi turizm merkezi haline getirmek olup, Atina’nın güney sahillerinde Atheniean Riviera oluşturulmasına katkı sağlaması beklenmektedir.     


Kaynak: https://www.ekathimerini.com/252624/article/ekathimerini/business/government-signs--575-million-euro-deal-for-alimos-marina

Yayımlayan: Atina Ticaret Müşavirliği