Benzin istasyonlarında talep rekor düşüşte

Yunanistan Covid-19 Ekonomik Etkileri

02 Nisan 2020

Mart ayı piyasa verileri, toplumu yeni koronavirüsten korumak için önlemlerin alındığı ayda yakıt talebi için en kötümser tahminleri doğruladı.

Mart ayının ilk haftasında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13'lük düşüşten sonra, benzin satışları okulların kapandığı ikinci hafta yüzde 20 oranında düştü ve Mart ayının son haftasında yıllık yüzde 57'lik bir düşüş kaydedildi.

Bu nedenle, bu yıl çok olumlu bir ilk birkaç aydan sonra, Mart ayında benzin satışlarında yıllık yüzde 33'lük bir daralma görüldü ki piyasa tahminlerine göre bunu %80'lik bir azalış takip edecek zira Yunanlılar Paskalya tatilinde genellikle yaptıkları gibi gezemeyecekler.

Dizel satışları benzinle aynı oranda düşmedi ve yüzde 15 ila 20 arasında sabit bir iniş oranı gösterdi ve ay sonunda satışlar yıllık ortalama yüzde 17 düşüş gösterdi. Dizel satışlardaki düşüş piyasa tahminlerine göre; hem süpermarketlerde hem de elektronik ticarette daha yüksek talebi karşılamak için karayolu yük taşımacılığındaki artışa ve ayrıca kafelerin kapatılmasıyla birlikte tarımsal faaliyetleri öne çıkaran güneşli havaya bağlanmıştır. Yine de, piyasa tahminlerine göre dizelde beklenen, satışlarda kademeli bir düşüşün görüleceği ve Nisan ayında yüzde 40'a gelmesi tahmin ediyor.

Buna karşılık, virüse karşı koruyucu önlemlerle birlikte kalorifer yakıtı Mart ayında yıllık% 68 artış kaydetti. Ülkenin birçok bölgesinde nispeten soğuk havanın, ülke çapında kilitlenme ile birlikte oldukça düşük seyreden fiyatlarla kombinasyonu, geçen ay ısıtma yağı satışlarını artırdı.

Akaryakıt ticaret şirketleri derneği başkanı Yiannis Aligizakis, sektörde küçük işletmelerin sürdürülebilirliğini tehdit eden derin bir durgunluktan söz ediyor; satışların azalması, vadeli döviz faturaları ve vergi yükümlülükleri nedeniyle önemli bir likidite sorunu ile karşı karşıya olduklarını ifade ediyor.

Kaynak:http://www.ekathimerini.com/251252/article/ekathimerini/business/demand-dives-at-the-gas-pump
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği