Koronavirüs Kavala’da Prinos Petrol Kuyusunu Da Vurdu

Yunanistan Covid19 Ekonomik Etkileri

23 Nisan 2020

Koronavirüs pandemisi Kavala’da Prinos petrol kuyusunu da vurdu.

Dünya genelinde ham petrol fiyatlarının çöküşü, Kavala’nın Prinos deniz bölgesinde faliyet gösteren Energean şirketine ait petrol kuyusunda işleyiş durma noktasına gelince 300 işçi için endişeli bekleyiş başladı.

Öte yandan Energean şirketi yöneticileri, Prinos petrolllerinin Kavala ve Taşöz (Thasos) ile ilişkisinin ayrılmaz bağlantılı olduğunu düşünüyor. Çünkü Prinos petrolleri, Energean şirketinin gelişimi için bir sıçrama tahtası olduğundan dolayı, bölgeye yatırım yapmak ve bölgedeki çalışmaları canlı ve aktif tutmak için ısrar ederek çözüm yolları arıyor.

Ancak ham petrol fiyatlarındaki keskin düşüş, dünya piyasalarında varil başına 20 doların altında inince, Prinos kuyusunda eski teknoloji ile yapılan üretim maliyetinin oldukça yüksek olduğundan dolayı bir kitlenmeye sebebiyet verdiği belirtiliyor.

Tüm bu zor koşullar atında Energean şirketinin bir yöneticisi yaptığı açıklamada “Geçen yıl, Prinos bize 70 milyon dolar zarar verdi. Şirketin, yerel toplumla yaşam boyu bir ilişkisi olduğu için bölgede mevcut ve aktif olmak istiyoruz, ancak ekonomik koşullar altında boğuluyoruz” dediği ifade ediliyor.

Artık bundan sonra masaya 300 kişinin işyerinin korunması için işçilerin maaşlarında kesintinin de gündeme geldiği belirtiliyor. Son olarak bu ekonomik çıkmaza bir nebze de olsa Koronavirüs pandemisine karşı hükümetin şirketleri korumaya yönelik aldığı destekleme kararları kapsamında, şirketin katılmasıyla da bir nefes aldığını söyleyen şirket yetkilileri, ancak bunun bile yeterli olmadığını vurguluyorlar.

Prinos zaten artık düşük bir üretimle çalışıyor. 2018 yılı en verimli ve rekor üretim alındığı bir yıl olarak nitelendiriliyor, çünkü günlük 4.000 varil üretim yakalanmıştı. Bu rakam 2019 yılında günlük üretim olarak 3.300’e geriledi. 2020 yılı başından itibaren de daha da aşağıya çekilmesi durumu zorlaştırdı. Bir de son döneme dünya piyasalarında petrol fiyatlarının 20 doların altına düşmesi şirketi işin içinden çıkılmaz bir noktaya getirmiş bulunuyor.

Koronavirüs pandemisi öncesinde şirket “E” bölgesindeki kuyuya yeni bir yatırımla günlük üretimi 10.000 varile çıkarmayı planlıyordu. “LAMDA” isimli petrol çıkartma platformu siparişi dahi verilmişti. Ancak şu anki durumun, 1999 yılında Kanada’lıların kilit vurduğu duruma yakın olduğu belirtiliyor. O zaman üretim günlük olarak 7.000 varil civarındaydı. Varil fiyatı da 10 dolar civarındaydı. Bugüne gelindiğinde günlük üretim yaklaşık 2.500 varil ve varil fiyatı 20 dolar.

Bu yüzden şirket yeni yatırımdan vaz geçerek, Energean Force isimli sondaj gemisini Kavala Limanı’nda bekletmeye aldı, 40 işçinin işine de son verdi.

Kaynak:http://birlikgazetesi.org/koronavirus-kavalada-prinos-petrol-kuyusunu-da-vurdu/
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği