Kredi Derecelendirme Kurumları, Yunanistan'ın Pandemi Sonrası Derin Resesyona Girdiğini Söyledi

Yunanistan Covid-19 Ekonomik Etkileri

08 Nisan 2020

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, Yunanistan'ın 2020'de derin bir resesyona gireceğini tahmin ediyor; covid-19 salgını ekonomide bir darbeye ve ulusal borçta önemli bir artışa neden oluyor.

Yunanistan'ın ana gelir kaynağı olan turizm, zaten büyük olasılıkla yaz boyunca devam edecek olan muazzam bir darbe alıyor. Aynı zamanda, koronavirüs nedeniyle ekonomik aktivitedeki genel durma halihazırda muazzam derecede devlet gelirini düşürdü.

Analistler, Yunan bankacılık sektörünün mevcut krizle başa çıkmak için çok düşük savunmaya sahip olduğuna dikkat çekiyor. Geçen hafta Scope Ratings GmBh, Yunanistan'daki resesyonun bu yıl yüzde 7'ye ulaşacağını tahmin ederken, Citi, ekonomik resesyonu Covid-19'dan kaynaklanan kısıtlayıcı önlemlerin süresine bağlı olarak 2020'de yüzde 4,4 ve yüzde 12,4 arasında konumlandırıyor.

Yeni bir HSBC raporuna göre, Yunanistan'daki resesyon yıllık yüzde 6'ya ulaşacak, ikinci çeyrek yılın en zoru olacak, durgunluk 2 nci çeyrekte yüzde 10,3'e ve üçüncü çeyrekte yüzde 8'e ulaşacak. Bununla birlikte, 2021'de yüzde 5,8 oranında güçlü bir toparlanma beklenmektedir.

UniCredit'e göre, bu yıl Yunanistan ekonomisindeki küçülme yüzde 18,6'ya ulaşacak ve AB'nin en derini olacakken, ikinci çeyrekte oran yüzde 35'e ulaşacak. Bununla birlikte, 2021 için İtalyan bankası, büyüme oranının dünyanın en yükseklerinden biri olan yüzde 15,5'e yükselmesini bekliyor.

Borç / GSYİH oranı ile ilgili olarak, HSBC 2019 yılında yüzde 176,1'den bu yıl yüzde 191,8'e atlayacağını ve daha yüksek borç seviyelerinin yatırım notunun geri kazanılmasını geciktirebileceğini tahmin ediyor.

Société Générale'ye göre, Yunanistan'ın borcu 2019'daki yüzde 175,2'den bu yıl GSYİH'nın yüzde 194,2'sine yükselirken, yüzde 1,3'lük fazladan bütçe yüzde 5,3 açığa düşecek.

UniCredit, genel devlet borcunun 2019 yılında GSYİH'nın yüzde 174,7'sinden bu yıl yüzde 218,6'ya yükselmesini bekliyor.

HSBC, aynı zamanda, hükümetin uyguladığı ekonomiyi desteklemeye yönelik kapsamlı tedbirler nedeniyle Yunanistan'ın birincil mali fazlasının bir açığa dönüşeceğini ve GSYİH'nın yüzde -1,5'ine ulaşacağını tahmin ediyor.

Bununla birlikte, bu yıl uluslararası alacaklıların kurtarma anlaşması uyarınca Yunanistan'ın GSYİH faiz dışı fazlasının yüzde 3,5'ini hedeflemesinden muaf tutulmasına izin vermesi bekleniyor.

Kaynak:https://greece.greekreporter.com/2020/04/07/greece-into-deep-recession-after-pandemic-credit-rating-houses-say/
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği