Kurtarma Sonrasındaki İlk Yılında Yunanistan'da Evdeki Riskler Artıyor

07 Ocak 2019

Güncel hafızadaki en sarp ekonomik krizden çıktıktan sonra Yunanistan, tahvil piyasalarına kalıcı olarak geri dönüşü tamamlamak istiyorsa, 2019'da hala tırmanması gereken bir dağ bulunmaktadır.
 
Hükümet, bazı Uluslararası Para Fonu kredilerini erken ödemek için nakit tamponunu kullanarak, bu yıl 7 milyar Avro (8 milyar Dolar) kadar yeni borçlanmayı planlıyor. Maliye Bakanlığı, konuya yakın bir kişiye göre, piyasa koşulları elverişli olursa bu ay en kısa sürede kısa veya orta vadeli bir borçlanmayla piyasaları test edebilir.
 
Bu zor bir talep olacak. Dış pazarın bir etkisi olmaya devam ederken, İtalya'dan bulaşmanın Yunanistan hükümeti tahvil getirilerinin düşmesini önlemeye yardımcı olduğu geçen yıl olduğu gibi, Yunanistan kurtarma sürecinden çıktıktan sonraki ilk yılında üç ana iç riskle karşı karşıyadır.
 

  1. Mali Raydan Çıkma
 
Yunanistan’ın mali sepetten tutarlı bir şekilde bütçe fazlası sağlayan bir ülkeye dönüşü, kurtarma zincirlerinden kaçmasına izin veren kilit faktör oldu. Bu şimdi; Yüksek Mahkemenin emekli aylıklarında yapılacak kesintiye dair 2013 yılındaki Kanunun Anayasaya uygunluğuna hükmetmek üzere olmasıyla, eylemci bir yargının tehdidi altındadır.
 
Yargıçlar bu emekli maaşları kesintilerinin geri ödenmesine hükmederlerse, devletin maliyesine bir defada etkisi, konuyla ilgili bilgisi olan iki kişiye göre, 15 milyar Avro veya gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 8'i kadar olabilir. Bütçeye, yıllık 4 milyar Avroluk ek bir maliyet olacağını söylemekteler.
 
Mahkemelerin riskine ilave olarak, siyasetçiler bir kez daha seçimlerle büyük umutlar veriyorlar. Başbakan Alexis Tsipras’ın Syriza liderliğindeki hükümeti, 25 bin yeni kamu sektörü işe alımını içeren genişleme programı ilan ederken, Yeni Demokrasi partisi genel başkanı Kyriakos Mitsotakis, iddialı bir vergi indirimi gündemine söz verdi.
 
 
  1. Sakat Bankalar
 
Yunanistan’ın ekonomik toparlanması, GSYİH’nın üçüncü çeyrekte yüzde 1 artmasıyla hız kazanmasına rağmen, hala yıkıcı bir resesyondan geri geliyor. Gelecekteki büyüme üzerindeki en büyük engellerden biri, bankaların reel ekonomiye kredi sağlama yeteneğidir. Hükümet, bankaların Haziran sonunda 88,6 milyar Avro olan takipteki risklerini azaltmalarına yardımcı olmak için İtalyan tarzı bir model üzerinde çalışıyor. Durumdan haberdar bir kişiye göre, Maliye Bakanı Euclid Tsakalotos'un bu ay Avrupa Birliği devlet yardımı otoritelerinden plana onay istemesi bekleniyor.
 
Sorunu çözmek için hiçbir girişim sıkıntısı yoktur. Yunanistan Merkez Bankası, hala hükümet tarafından onaylanması gereken ve Maliye Bakanlığı ile paralel olarak yürütülebilecek kendi planını sundu. Yine de, banka hisseleri tüm zamanların en düşük seviyelerinde kalıyor, bu da yatırımcıların daha fazla sermaye sağlama ihtiyacını önleyeceklerine inanmadıklarını gösteriyor.
 
Maliye bakanlığı sözcüsünün NPE azaltma planları hakkında yorum yapması sağlanamazken, ülkenin borç yönetimi ajansındaki bir yetkili ise ülkenin tahvil ihracı planları hakkında yorum yapamadı.
  
 
  1. Politik Tutum

 
Yunanistan’da en geç Ekim ayında yapılması gereken seçimler, sadece hükümetin maliyesini tehdit etmiyor.
 
Syriza ile 2015 yılında olduğu gibi muhalefet kanatlarında yatırımcıları korkutucu bir öcü olmamasına rağmen, seçim yasasında yapılan bir değişiklik şimdi neticelenmeyen bir sonucun artık uzun süren bir siyasi belirsizlik dönemini getirebileceği anlamına gelir. Bu seçim, ilk gelen partinin 300 üyeli yasama meclisinde 50 ekstra sandalye aldığı son seçim olacak.
 
Anketler Mitsotakis’in partisinin seçimleri kazanacağına işaret ederken, çoğunluk oluşturmak için yeterli sandalyeye sahip olup olmayacağı veya bir koalisyon kurması gerekip gerekmediği net değil. Koltuk ikramiyesini eski haline getirmek için yeterli milletvekiline emir veremezse, parlamento aritmetiği, herhangi bir hükümetin kurtarma dönemi ekonomik reform gündemini devam ettirmek için oy kullanmasını zorlaştıracak.

 
Kaynak:https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-01-03/risks-at-home-mount-for-greece-in-its-first-post-bailout-year
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği