Kuzey Yunanistan Limanları Yıl Sonunda Özelleştirmeye Açılacak.

31 Ekim 2018

Yunan Kamu Mallarını Özelleştirme Fonu (TAIPED) Başkanı Aris Xenofos tarafından dün (30.10.2018) yapılan açıklamaya göre, Kuzey Yunanistan’da Egnatia Otobanı’na bağlanan 4 bölgesel limanın kullanım hakkının verilmesine ilişkin işlemlere yıl sonu itibariyle başlanacaktır. Aynı tarihte, Yunan Hükümeti de, TAIPED tarafından açıklanan 4 liman dahil olmak üzere 10 bölgesel liman işletmesinin özelleştirilmesi sürecini başlatmıştır.

Liman İdarelerinin kontrolüne ilişkin imtiyaz sözleşmelerinin yapılmasına imkan tanıyan tasarı dün kamunun görüşüne açılmış olup,  tasarı daha sonra Yunan Parlamentosunda onaylanacaktır.

Uzmanlara göre, sözkonusu tasarı Yunan Denizcilik Bakanlığı’nın da prosedüre dahil edilmesi suretiyle aşırı bürokratik bir hal almıştır. Ayrıca uyuşmazlık halinde son söz sahibinin Bakanlık mı yoksa TAIPED’mi olacağının belli olmaması ve özelleştirmenin ardından liman çalışanlarının durumuna ilişkin bir hüküm bulunmaması da eleştirilmektedir.

TAIPED Başkanı Xenofos’a göre, Dedeağaç, Kavala, İgoumenitsa ve Korfu limanlarının özelleştirilmesine 2018 yılı sonu itibariyle başlanacaktır.

TAIPED Başkanı’na göre, benzer şekilde, diğer bölgesel limanların özelleştirilmesine, Atina Uluslararası Havaalanı’ndaki hisselerin %30’unun imtiyazının verilmesine ve Hellenic Petroleum Şirketindeki %50,1 hissenin satışının yapılmasına da 2018 yılı sonu ya da 2019 yılı başı itibariyle başlanacaktır. Ayrıca Girit’in Iraklio şehri yakınındaki Gournes’te bir spa merkezi ile geniş arazinin özelleştirilmesine da başlanacaktır.

TAIPED kurulduğu yedi yıldan bu yana, Yunan ekonomisine toplam 20 milyar Euro getiren 8 milyar Euro değerinde kamu malının özelleştirilmesini tamamlamıştır. 


Kaynak: www.ekathimerini.com

Yayımlayan: Atina Ticaret Müşavirliği