Tahminler arasında büyük fark

Yunanistan 2020-2021 Ekonomik Beklentileri

08 Mayıs 2020

Avrupa Komisyonu'nun Yunanistan'daki yüzde 9,7'lik ekonomik daralma beklentisi sadece tüm avro bölgesi üyeleri arasında en büyük değil, aynı zamanda Atina'nın Yunanistan'ın rahatlama tedbirlerini dikkate almayan Brüksel'e atfettiği hükümetin resmi tahmininden çok daha kötümser.

Komisyonun Bahar tahminlerine göre, koronavirüs Euro ekonomisinde Yunanistan'a diğer ekonomilerden daha fazla zarar veriyor ve durgunluğun 2020 yılında ortalama yüzde 7,7 olması bekleniyor. Bunun nedeni, Yunanistan'ın turizme ve birçok küçük ve savunmasız işletmenin faaliyetlerine olan büyük bağımlılığından kaynaklanmaktadır.

Brüksel'den gelen iyi haber ise, Çarşamba günkü tahminlerin 2021'de Yunan ekonomisi için yüzde 7,9 oranında önemli bir toparlanmadan bahsettiğidir.

Geçen hafta Brüksel'e sunulan Yunanistan Maliye Bakanlığı'nın mevcut senaryosu, 2021'deki yüzde 5,1'lik bir toparlanmadan önce yüzde 4,7'lik bir daralma öngörüyor. Olumsuz senaryo ise, 2020'de yüzde 7,9 düşüş ve 2021'de yüzde 8'lik bir sıçrama olduğunu gösteriyor.

Atina ve Brüksel'deki tahminler arasındaki fark açıktır, Maliye Bakanlığı ve bazı bağımsız ekonomistler bunu konominin ne zaman yeniden açılacağına ilişkin farklı tahminlere bağlamakta: Komisyon'un tüm euro bölgesi hakkındaki senaryosu, kilitlemenin Mayıs ayında hafiflemeye başlayacağı ve etkilerinin yılın ikinci çeyreğine odaklanacağı varsayımına dayanmaktadır. Atina ayrıca 2020 turizm sezonunun tamamen kaybolmayacağına inanıyor.

Bakanlığa göre bir başka neden de, Komisyon'un ekonomiye yardımcı olmak için alınan tüm önlemleri dikkate almamasıdır. Bakan Christos Staikouras Salı günü Open TV'ye verdiği demeçte, hükümetin de alınan önlemler olmadan bu yıl yüzde 10 durgunluk tahmin ettiğini söyledi. Brüksel Atina tarafından alınan çeşitli önlemleri dikkate aldı, ancak bakanlık kaynakları 7 milyar avroluk garanti programlarının dahil edilmediğinde ısrar ediyor.

Ekonomistler, iki tarafın önlemlerin etkisi için farklı çarpanlar kullandığını ve hükümetin önlemlerin etkisi konusunda açıkça daha kötümser olduğunu ekliyorlar.

Kaynak:https://www.ekathimerini.com/252415/article/ekathimerini/business/large-gap-between-forecasts
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği