Tüketici güveni rekor düşüşte

Yunanistan Covid-19 Ekonomik Etkileri

02 Nisan 2020

Şubat 2020'de Yunanistan'da tüketici güveni -4.8 puanla neredeyse 20 yılın zirvesine yükseldi. Çarşamba günü yayınlanan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırmalar Vakfı (IOBE) istatistiklerine göre, Mart ayında -16,5 puana düşmesi ise sadece birkaç hafta sürdü ve bu aylık olarak 11.7 puanla şimdiye kadar görülen en büyük kaydedilen düşüş oldu.

Bu rekor düşüşün sebebi mali durumları ve iş güvenliği konusunda kötümserliğin hane halklarının çoğuna geri dönmüş olmasıdır. Sonuç olarak, Şubat ayında iyimser cevaplar kötümserden fazla olduğu için, hanehalkının finansal durumuna ilişkin endeks 2,5 puan olumluyken, Mart ayında -17,1 puanla kırmızıya döndü; hane halklarının yüzde 45'i finansal durumlarında bozulma bekliyor ki, bir ay önce bu rakam sadece yüzde 21'di.

Öte yandan, gelecek 12 aylık dönemde işsizlik görünümüne ilişkin tahmin endeksi Şubat ayında -0,9 puandan +16,1 puana güçlü bir artış göstermiştir. Yedi haneden üçü (yüzde 42) şimdi -Şubat ayındaki yüzde 29'dan fazla olarak- işsizlik oranında artış bekliyor.

Kaynak: http://www.ekathimerini.com/251253/article/ekathimerini/business/consumer-confidence-in-record-slide
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği