Veri Yunanistan'da İş Yapmanın Daha da Zorlaştığını Gösteriyor

01 Kasım 2018

Yunanistan, uluslararası rekabetçilik tablosunda bir ticari girişimin başlatılması açısından daha da aşağıya geriledi ve bu yıl Dünya Bankası'nın Yıllık İş Yapma Raporu için araştırılan ülkeler listesinde beş basamak daha düştü.
 
Ülkenin puanları incelenen tüm alanlar içinde biri hariç tüm alanlarda düştü ve Dünya’da 72'nci oldu.
 
Görünüşe göre Yunanistan'da iş yapmak her geçen yıl daha da zorlaşıyor. Ülkenin skoru, diğer beş ülkenin geçmesine izin vererek 0,12 puanlık bir düşüş gösterdi.
 
Yunanistan; Ruanda, Vietnam, Kırgızistan ve Arnavutluk'un arkasında kaldı, Kıbrıs Rum Kesimi 57. sıraya yerleşti ve Makedonya Cumhuriyeti şimdi 10. sırada. Yeni Zelanda zirvede kaldı.
 
Yunanistan, inşaat ruhsatı verme konusunda ilerleme kaydetmesine rağmen, vatandaşların ve şirketlerin aleyhine olarak, iş kurma konusunda yapacağını duyurduğu geliştirmeler ve ihracat işlemlerinin basitleştirilmesi olmadan, gayrimenkul tescili için gerek duyulan belgelerin sayısını artırmıştır.
  
Doing Business 2019 raporu, Yunanistan'a bir önceki yılın 67. sıradaki 68.20 puanını düşürerek 100 üzerinden 68.08 puan verdi. Bir kez daha Yunanistan, sadece Malta'nın üzerinde girişimcilik konusunda sondan ikinci olduğu için, girişimciler için en az cazip Avrupa Birliği ülkeleri arasında yer alıyor.
 
Balkanlar ve Güney Avrupa’da Yunanistan ile rekabet eden ülkelerden Portekiz 34’üncü, Sırbistan 48’inci ve Romanya 52’nci sıra ile daha yukarılarda yer alıyor.
 
Yunanistan’ın en kötü puanı, bir mülkün kayıt altına alınması konusunda ve ülkenin geçen yıl bulunduğu 145’inci sıraya göre, 190 ülkeden 153’üncü sırada yer alıyor. Bunun nedeni, söz konusu sürecin, bir başka belgenin (Emlak Mülkiyeti Vergisi (TAP) borcunun bulunmadığına dair sertifika) sunulmasını gerektirmesidir - bu da ülkenin 2.08 puanına mal olmuştur.
 
Yunanistan'ın 90'dan 99'uncu sıraya kaymasıyla kurumsal finansman da zorlaşıyor.
 
Buna karşılık, Yunanistan inşaat ruhsatlarının verilmesine ilişkin konumunu 58'den 39’uncu sıraya yükselerek iyileştirdi.
 
Kaynak: http://www.ekathimerini.com/234223/article/ekathimerini/business/doing-business-in-greece-gets-ever-harder-data-shows
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği