Yunan Merkez Bankası Tahmini Yıllık Büyüme Oranını Düşürdü

02 Nisan 2019

Yunan Merkez Bankası, hükümetin 2019 yılı bütçesinde öngördüğü %2,5 büyüme oranını, 2018 yılında gerçekleşen %1,9 oranına çekerek düzeltmiştir.

Yunan Merkez Bankası Başkanı Yannis Stournaras, yaklaşan genel seçimler nedeniyle mali daralma ve reformlarda geri adım atılması riskine karşı uyararak, bu yılki büyüme oranının %1,9 olarak beklendiğini açıklamıştır.
Merkez Bankası Başkanı yaptığı açıklamada, %1,9 büyüme oranının dahi yapısal reformların gidişatı, özelleştirmelerin gecikmeksizin gerçekleştirilmesi ve yatırımların güçlendirilmesi gibi belli koşullara bağlı olduğunu vurgulamıştır.
Ayrıca, 2019 yılında ülkeyi bekleyen risklerin sadece genel seçimlerden değil, Euro kuşağındaki yavaşlama ile Yunan işletmelerinin rekabetçiliğini azaltan yüksek vergilerden kaynaklandığını ifade etmiştir.    
Merkez Bankası Başkanı’na göre esas mali risk, Danıştay’ın emekli aylıkları ve bonuslarda kesintiyi kaldıran kararı olup, bu durum Yunan borçlarının sürdürülebilirliğini zorlaştırmakta ve sosyal güvenlik sisteminde daha fazla belirsizlik yaratmaktadır.

Ayrıca asgari ücrette yapılan artışın kısa vadede tüketimi artırabileceği, ancak istihdam üzerinde orta vadeli bir etkiye sahip olacağı ve asgari ücretteki artışın verimlilik oranındaki artıştan çok daha fazla olması sebebiyle ihracata zarar verebileceği de Merkez Bankası Başkanı tarafından ifade edilmiştir.   


Kaynak: http://www.ekathimerini.com/239124/article/ekathimerini/business/bog-warns-of-stagnant-growth-rate

Yayımlayan: Atina Ticaret Müşavirliği