Yunanistan, Coronavirüs Nedeniyle Turizm Gelirlerinin En Az Yarısını Kaybedecek

Yunanistan Covid-19 Ekonomik Etkileri

08 Nisan 2020

Yunan Otelciler Derneği Başkanı Grigoris Tasios, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Yunan turizm endüstrisinin koronavirüs pandemisinin ardından eşi görülmemiş bir krizle karşı karşıya olduğunu ve 2020 yılında gelirinin en az yüzde ellisini kaybedeceğini söyledi.

Greek Reporter'a konuşan Tasios, iyimser bir senaryoya göre turizm sezonunun 1 Temmuz'da normalden aylar sonra başlayacağını ve bu yılki turist gelirlerinden yaklaşık 10 milyar avro sileceğini söyledi.

“Bu zamanlarda önceden plan yapmak çok zor, çünkü koronavirüs korkusunun ne kadar süreceğini bilmiyoruz. Yunan turizm sezonunu 1 Temmuz'da başlatmayı umuyoruz, ancak her şey virüs durumunun nasıl ilerleyeceğine bağlı olacağından spekülatiftir ”dedi.

Tasios'a göre, şu anda Yunanistan'ın tümünde sadece 300 otel açık ve sıkı koşullar altında çalışıyorlar. Ülke, Mart ayının ortasından beri acımasız koronavirüs mücadele önlemleri uyguladığı için binlercesi kapalı durumda.

“Durum tekrar normale döndüğünde kaçının tekrar açılacağını gerçekten bilmiyoruz,” diyor otelciler dernek başkanı ve ülkedeki her yerindeki otelcilerin şu anda sıfır gelire sahip olduklarını kaydediyor.

Tasios, “Sadece Yunanistan'da değil, tüm dünyada ve özellikle Yunanistan için turizm pazarı olan ülkelerde pandemideki gelişmeleri günlük olarak izliyoruz” diyor. Başkan, Yunanistan'ın geleneksel pazarlarından gelenlerin sayısının muhtemelen önceki yıllara göre çok daha düşük olacağını da sözlerine ekledi.

“Almanya, İngiltere, Fransa, Polonya ve belki Rusya'daki durumun, yani Yunanistan için ilk beş turizm pazarı arasında yer alan ülkelerin, ziyaretçiler anlamında hızlı bir toparlanma konusunda iyimserliğe izin vermediğini düşünüyorum” diye açıklıyor.

Tasios, coronavirüs vakalarının sayısının Avrupa'nın geri kalanından çok daha düşük olduğu Balkan ülkelerinden gelen ziyaretçilerin ekonomik zararı azaltmada bir rol oynayabileceğini umuyor.

Hala bazı sayılarda Yunanistan'a seyahat etmesi beklenen yabancı tatilciler, İsrail, Kıbrıs, Lübnan ve diğer bazı Arap devletleri de dahil olmak üzere pandemi ile mücadelede oldukça iyi performans gösteren ülkelerden.

“Yunan turizm endüstrisi için ertesi gün çok zor olacak ve bu yüzden bankacılık sektörünü ve hükümeti dalgayı aşmaya yardım etmeye çağırıyoruz” diyor Tasios.

Yetkili makamlara getirilen öneriler arasında otel borçlarının yeniden yapılandırılması, borçlanmanın kolaylaştırılması ve düşük faizli kredilerin yanı sıra hükümetten istihdam sübvansiyonları da yer alıyor.

Daha önce konuşan Yunan Turizm Konfederasyonu (SETE) başkanı Yiannis Retsos, devletin destek çabalarının başarılı olması için Yunan turizminin rekabet gücünü güvence altına alması ve güçlendirmesi gerektiğini söyledi.

Bunu; sektör genelinde katma değer vergisi oranlarının düşürülmesi (oteller, hava yolculuğu, kıyı taşımacılığı vb.), gecelik verginin kaldırılması ve çevrimiçi platform “Greece From Home" gibi hedefe yönelik tanıtım aktiviteleri gibi yöntemlerle bağdaştırdı, ki söz konusu platformTurizm Bakanlığı, Yunanistan Turizm Organizasyonu ve Marketing Greece tarafından kısa süre önce başlatılmıştı.

Kaynak:https://greece.greekreporter.com/2020/04/08/greece-to-lose-at-least-half-of-tourism-revenues-due-to-coronavirus/
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği