Yunanistan’da 3. Çeyrekte Ekonomik Büyüme Hızlandı.

05 Aralık 2018

Yunan İstatistik Kurumu (ELSTAT) Yunanistan’ın 3. çeyrek büyüme rakamlarını açıklamıştır. Buna göre, Yunanistan ekonomisi bu yılın 3. çeyreğinde, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %2,2 oranında; bir önceki çeyreğe göre ise (mevsimsel büyüme) %1,0 oranında büyümüştür. Öte yandan, 2. çeyrek büyüme rakamı %1,7 şeklinde revize edilmiştir.
 
Açıklanan veriler, geçtiğimiz Ağustos ayında resmi olarak Avrupa Birliği yardım programından çıkan Yunanistan’ın ekonomisinin 3. çeyrek itibariyle iyileşmekte olduğunu göstermiştir. Nitekim 3. çeyrek büyüme performansı 2. çeyreğin üzerinde gerçekleşmiştir. Büyümeye en temel katkıyı güçlü tüketim harcamaları yapmıştır.
 
Nitekim Yunan National Bank ekonomisti Nikos Magginas da yaptığı açıklamada, önceki yıla nazaran yaşanan büyümenin, özel tüketimdeki güçlenme ve envanterdeki artıştan kaynaklandığını değerlendirmiştir. 
 
3. çeyrekte ithalatta iç talebe bağlı olarak büyük artış yaşanırken, ihracatta nispeten düşük bir artış görülmüştür. ELSTAT’ın açıkladığı verilere göre, yıllık bazda net ihracat toplam ekonomik büyümeye negatif katkıda bulunmuştur. İhracat %7,6 artarken, ithalat %15 artmıştır.


Yunanistan’ın 2019 yılı bütçe taslağında 2018 ve 2019 yıllık tahmini büyüme oranları sırasıyla %2,1 ve %2,5’tir.
 

Kaynak: Ekathimerini
Yayımlayan:
Atina Ticaret Müşavirliği