Yunanistan'ın Ağustos Ayı İhracat Rakamlarında Büyük Düşüş

08 Ekim 2020

Yunan İstatistik Kurumu’nun açıkladığı veriler üzerinden Yunan İhracatçılar Birliği’nin yapmış olduğu analize göre; COVID-19 salgını ve küresel ekonomik faaliyetlere olumsuz etkileri, Yunan ihracatının Ağustos ayında önemli oranda düşmesine sebep olmuştur. Özellikle küresel petrol fiyatlarındaki düşüşten dolayı petrol ihracatında daralma yaşanmıştır. Buna karşılık, gıda sektöründe %12,2’lik ciddi bir artış görülmüştür.

Açıklanan verilere göre; ihracat Ağustos ayında, yıllık bazda %14,2'lik bir düşüşle 342,4 milyon Euro gerileyerek, 2,06 milyar Euro olmuştur. Yakıt hariç ihracatta; sadece %5 ya da diğer tabirle 80,5 milyon Euro düşüş yaşanmış, toplam rakam 1,52 milyar Euro olarak gerçekleşmiştir.

Dış ticaret açığı ise, ithalatta yaşanan büyük düşüşün bir sonucu olarak %27,1 oranında gerilemiştir.

Buna karşılık, Ağustos ayı ihracatı, değişik sektörlerde farklı tepkiler göstermiştir. Örneğin; zeytinyağı ihracatı % 30 oranında önemli bir artış kaydederken, gıda ve hayvancılık %12,2, içecek ve tütün %9,2 artış göstermiştir. Hammadde ihracatında da %1,7’lik küçük bir artış olmuştur.

Öte yandan, akaryakıt ihracatı toplam ihracatın genel görünümünü etkileyecek şekilde, %33'lük çok büyük bir düşüş yaşamıştır. Kimyasalların ihracatı da Ağustos ayında %14,6 düşmüştür.


Kaynak: https://www.ekathimerini.com/257814/article/ekathimerini/business/exports-take-a-dive-in-august

Yayımlayan: Atina Ticaret Müşavirliği