Bakan Pekcan'ın Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü Mesajı

26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü vesilesiyle gece gündüz demeden ülkemizin dört bir köşesinde zehir tacirleri ile kararlılıkla, yılmadan mücadele eden tüm çalışma arkadaşlarıma tebriklerimi iletir, başarılarının devamını temenni ederim.

26 Haziran 2019

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 1987 yılında aldığı kararla 26 Haziran günü "Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü"  ilan edilmiştir. Söz konusu karar ile yasadışı uyuşturucu üretimi ve kullanımıyla ulusal ve uluslararası alanda mücadele edilmesi, uyuşturucunun zararları konusunda uluslararası toplum nezdinde farkındalık yaratılması amaçlanmıştır.

Terörün ve organize suç örgütlerinin en önemli finans kaynaklarından olan, kamu sağlığı ve toplum düzenini ciddi biçimde tehdit eden, ülkemizin geleceği olan gençleri hedef alan ve sınır aşan bir suç niteliği taşıyan uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele Bakanlığımızın tavizsiz ve kararlılıkla yürüttüğü en önemli görevlerden biridir.

Ülkemiz, bulunduğu coğrafya itibariyle uyuşturucu maddeler ve bunların üretiminde kullanılan ara kimyasalların kaçakçılığı açısından riskli bir konumda bulunmaktadır. Bu nedenle, Bakanlığımızca yasadışı uyuşturucu ticaretine karşı eğitimli, bilgili, tecrübeli uzman personelimiz, modern teknolojiyi haiz teknik cihaz, sistem ve programlarımız, Dünya Gümrük Örgütü nezdinde akredite edilmiş Köpek Eğitim Merkezimizde yetiştirilen narkotik dedektör köpeklerimiz, ulusal ve uluslararası alanda yürüttüğümüz işbirliği faaliyetlerimiz sayesinde geniş çaplı ve etkili bir mücadele yürütülmektedir.

Adli kolluk birimi olarak görev ifa eden Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğümüz, gümrüklü sahalarda münhasıran olmak üzere, Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesinde gerektiğinde ilgili kuruluşlarla da işbirliği içerisinde, uyuşturucu başta olmak üzere her türlü kaçakçılığı izlemek, önlemek ve soruşturmak görevini Bakanlığımız adına yürütmektedir.

Uyuşturucu ile mücadele kapasitemizin daha da geliştirilmesi amacıyla; 2018 yılında Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğümüz bünyesinde Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi ihdas edilmiş, 32 taşra idaremizde, Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüklerine bağlı olarak görev yapacak alanında uzman ve eğitimli personelden müteşekkil Narkotik Suçlarla Mücadele Amirlikleri (NARKOKİM) kurulmuştur.

Son dönemlerde suç örgütleri tarafından uyuşturucu sevkiyatlarında sıklıkla kullanılan “yutucu kuryeler”in tespiti amacıyla dünyada sayılı ülkelerde bulunan ileri teknolojiyi haiz Yutucu Tespit Cihazı ülkemizde ilk kez birimlerimizce İstanbul Havalimanı’nda kullanılmaya başlanmıştır. Yine aynı havalimanımıza en gelişmiş, modern ve etkin Bilgisayarlı Tomografik Bagaj Kontrol Cihazının kurulumu yapılmıştır. Ayrıca, x-ray, videoskop, yoğunluk ölçüm cihazı, yolcu görüntüleme sistemi, on altı bin farklı uyuşturucu ve kimyasal maddeyi analiz edebilme kabiliyetine sahip olan Gelişmiş Uyuşturucu ve Kimyasal Madde Tespit Cihazları başta olmak üzere teknik kapasitemizi her geçen gün geliştiriyoruz.

Bakanlığımızca yürütülen etkin ve kararlı mücadele ile 2018 yılında 46,3 ton uyuşturucu ve psikotrop madde ile uyuşturucu madde yapımında kullanılan kimyasal yakalaması gerçekleştirilmiştir. Ülkemizin dört bir köşesinde tüm kara, hava ve deniz gümrük kapılarında, gece gündüz demeden nitelikli insan kaynağımız ile sürdürdüğümüz bu mücadele bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de aynı azim ve kararlılık ile sürdürülecektir.

Bu vesileyle ülkemizin geleceği olan gençlerimizin korunması, toplumsal dokumuzun zarar görmemesi, suç örgütlerinin finansmanının engellenmesi için ülkemizin dört bir köşesinde zehir tacirleri ile kararlılıkla, yılmadan mücadele eden tüm çalışma arkadaşlarıma, uyuşturucu ile mücadelede işbirliği ve uyum içerisinde çalıştığımız diğer mücadeleci kurumların tüm çalışanlarına  tebriklerimi iletir, başarılarının devamını temenni ederim.