Gana Sanal Genel Ticaret Heyeti 25-29 Ocak 2021 Tarihlerinde Yapılacak

24 Ocak 2021

Bilindiği üzere pandemi döneminde tüm dünyada uygulanan seyahat kısıtlamaları ve alınan sağlık önlemleri neticesinde Genel Ticaret Heyeti Programlarının fiziksel olarak gerçekleştirilememesi üzerine Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan'ın öncülüğünde Bakanlığımız bünyesinde Sanal Genel Ticaret Heyeti programları hayata geçirilmiştir.
 
Bu şekilde, teknolojinin imkânlarından faydalanılarak dijital ortama taşınan Genel Ticaret Heyetleri, ihracatçılarımızı potansiyel alıcılarla bir araya getiren en önemli mekanizmalardan biri olma özelliğini devam ettirebilmektedir.
 
Salgın döneminde 2020 yılı boyunca Bakanlığımız koordinasyonu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonunda Özbekistan, Kenya, Hindistan, Nijerya, Pakistan, Kolombiya-Meksika, Almanya, kadın ihracatçılarımıza yönelik Şili-Peru-Kolombiya-Meksika, Kazakistan, Filipinler, Endonezya ve Güney Afrika’ya yönelik olarak Sanal Genel Ticaret Heyeti programları gerçekleştirilmiştir.
 
Söz konusu heyet programlarında toplam 252 üretici/ihracatçı firmamızın 791 yabancı ithalatçı firma ile 1.873 ikili iş görüşmesi yapması sağlanmıştır. 
 
2021 yılının ilk Sanal Genel Ticaret Heyeti programı 25-29 Ocak 2021 tarihlerinde Gana’ya yönelik gerçekleştirilecektir. Program kapsamında 26 Ocak 2021 tarihinde Türkiye saati ile 14.00’da Bakan Yardımcımız Sayın Gonca Yılmaz Batur, TİM Başkanı İsmail Gülle ve ülkemizin Akra Büyükelçisi Özlem Gülsün Ergün Ulueren bir video konferans ile iş insanlarına seslenecektir.
 
Gana Sanal Genel Ticaret Heyeti Programına demir ve demir dışı metaller, mobilya, kağıt ve orman ürünleri, otomotiv endüstrisi, tekstil ve hammaddeleri, hazır giyim ve konfeksiyon, makine ve aksamları, iklimlendirme sanayii ve gıda ürünleri başta olmak üzere geniş bir ürün yelpazesinde faaliyet gösteren 14 Türk firması katılım sağlayacaktır.
 
Batı Afrika’nın önemli aktörlerinden birisi olan Gana ile ikili ticaretimiz son yıllarda dikkate değer bir artış kaydetmiş olup, Covid-19 salgınının yarattığı olumsuz koşullara rağmen Gana’ya olan ihracatımız 2020 yılında bir önceki yıla kıyasla % 27,9 oranında artarak 478,6 milyon dolara ulaşmıştır. Sanal Genel Ticaret Heyeti programı, ülkemiz ile Gana arasındaki ikili ticarette ortaya çıkan bu ivmenin devam ettirilmesine katkı sağlayacaktır.
 
Gana’nın ardından, 1-4 Şubat 2021 tarihlerinde Katar ve Umman Sanal Genel Ticaret Heyeti programının düzenlenmesi planlanmaktadır. Bakanlığımız tarafından Türk firmaları için potansiyel arz eden hedef ülkelere yönelik olarak sanal ortamlarda gerçekleştirilen faaliyetlere ara vermeden devam edilecektir.