İslam Kalkınma Bankası Türkiye'de çeşitli anlaşmalar imzaladı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “İslam Kalkınma Bankası ile Türk Eximbank arasındaki mutabakat zaptı, hem kredi hem de sigorta desteği sunacak.” dedi.

27 Kasım 2019

Pekcan, İslam Kalkınma Bankası’nın Türkiye’deki paydaşlarıyla gerçekleştirdiği imza töreninde yaptığı konuşmada, İslam ülkelerini bir arada olduğunu görmenin çok güzel olduğunu ifade ederek, her platformda güç birliği yapılması gerektiğini belirtti. 

Pekcan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonuyla Türkiye’nin 4 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Biz İslam ülkelerini yanımızda görmek istiyoruz. İslam Kalkınma Bankası her zaman yanımızda oldu. Küresel ticaret ve yatırım finansmanının en önemli aktörlerinden olan İslam Kalkınma Bankası ile Türkiye’nin en değerli finansal kurumlarından biri olan Eximbank’ın iş birliği anlaşmasına şahitlik yapacağız. Bu da desteklerin bir adımı... Zaten sürekli olarak kendileriyle iş birliği yapıyoruz. Türkiye, küresel ekonominin en dinamik ekonomilerinden birisi. Dış ticaret portföyü çok geniş.”

Pekcan, bütün dünyada Türk ürünlerine rastlanabileceğini, bu ürünlerin kalite ve fiyat olarak rekabetçi olduğunu aktararak, “İhracatçılarımız için de Eximbank’ın rolü çok büyük. Türkiye’deki ihracat kredilerinin yüzde 53’ü tek başına Eximbank tarafından finanse edilmiş durumda. Bu sene 10’uncu ayın sonuna kadar gerek kredi gerek sigorta olarak 36,3 milyar dolar ihracat kredi finansmanı sağlamışız. Bundan sonra müteahhitlerimize yönelik sigorta paketlerini daha çok artırmak için devam edeceğiz.” şeklinde konuştu. 

KOBİ oranına önem verdiklerini ifade eden Pekcan, “Eximbank’ın içindeki KOBİ oranını yüzde 60’lardan yüzde 73’lere taşıdık. Eximbank desteklerinden yararlanan firma sayısını 10 binlerden 12 bin 500’e taşıyoruz inşallah...” dedi. 

Pekcan, İslam Kalkınma Bankası ile Türk Eximbank arasındaki mutabakat zaptının hem kredi hem de sigorta desteği sunacağını vurgulayarak, Türkiye’nin İslam Kalkınma Bankası’ndan en fazla kredi kullanan dördüncü ülke olduğunu söyledi. 

Aktif krediler sıralamasında 1,9 milyar dolar ile Türkiye’nin birinci sırada yer aldığını ifade eden Pekcan, “Ayrıca bizim Kamerun, Senegal gibi 3. ülkelerde müteahhit firmalarımızın aldığı işlere Eximbank’ın verdiği kredilere İslam Kalkınma Bankası ve yan kuruluşları garantör olmuş durumdalar.” dedi.