Ticaret Bakanlığının Muhafız Projesi'ne Yapay Zeka Kategorisinde Birincilik Ödülü

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünün Muhafız Projesi'ne, bilişim sektörü araştırma ve danışmanlık şirketi International Data Corporation (IDC) Türkiye tarafından "geleceğin yapay zekası" kategorisinde birincilik ödülü verildi.

29 Kasım 2022

Bilişim sektörü araştırma ve danışmanlık şirketi IDC Türkiye tarafından düzenlenen Dijital Dönüşüm Zirvesi, 23-24 Kasım'da Sapanca'da gerçekleştirildi.
 
Zirvede, geleceğe hazır organizasyonlar, işin geleceği, dijital dönüşüm, inovasyon yönetimi, bulut bilişim, dijital ekonomi, nesnelerin interneti, siber güvenlik, büyük veri ve analitik, yapay zeka, robotik süreç otomasyonu gibi çeşitli konular ele alındı.
 
Burada düzenlenen Dijital Dönüşüm Ödül Töreni ile yıl içinde gerçekleştirilen projeleriyle dereceye giren kurum ve yöneticilere 13 kategoride ödül verildi. 108 kurumdan 478 başvurunun IDC analistleri ve jüri üyeleri tarafından değerlendirilmesi sonucu, 13 kategoride birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülleri sahiplerini buldu.
 
IDC Dijital Dönüşüm Ödülleri'nde Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünün Muhafız Projesi, "geleceğin yapay zekası" kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü.
 
- Muhafız Programı ne yapıyor?
 
Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü kaçakçılıkça mücadelede teknolojik imkanlardan en üst düzeyde faydalanıyor. Muhafız Programı, kaçakçılıkla mücadele kapsamında hangi taşıt, eşya ve yolcunun nasıl kontrol edilmesi gerektiğini saniyeler içinde belirlemek ve bu yolda klasik yöntem ve analizlerle ortaya çıkarılması çok zor ilişki ve riskleri ortaya koyabilmek amacıyla yapay zekayı büyük veride kullanmak amacıyla tasarlandı. Geniş veri tabanlarındaki bilgilerin, yapay zekayla analiz edilmesine olanak tanıyan Muhafız Programı, kara, hava ve deniz yoluyla gerçekleştirilmesi muhtemel yasa dışı ticarete ilişkin her türlü riski gözeterek nokta atışı tespitler yapıyor. Program, matematiksel algoritmalar sayesinde insan beyni ile kurulamayacak karmaşıklıkta bağlantıları kurarak organize suç girişimlerini ortaya çıkarmaya yardımcı oluyor. Muhafız, Türkiye'deki araç, gemi ve tır trafiğine ilişkin riskleri ortaya koymaya yönelik profillere de sahip bulunuyor.