"Türkiye Esnaf Buluşması" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle gerçekleştirildi

TESKOMB tarafından "Esnaf'ın Duası, Türkiye'nin Bekası" başlığıyla düzenlenen "Türkiye Esnaf Buluşması" etkinliği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

13 Şubat 2019

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) tarafından "Esnaf'ın Duası, Türkiye'nin Bekası" başlığıyla düzenlenen "Türkiye Esnaf Buluşması" etkinliği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi. 

Erdoğan, Başkent Voleybol Salonu'nda gerçekleştirilen Türkiye Esnaf Buluşması programının açılışında yaptığı konuşmada, salonda bulunan esnaflar ve salona giremeyen vatandaşları selamladı.

Ülkedeki tüm esnaf ve sanatkarları ülkenin "kilit taşı", birlik ve beraberliğin "çimentosu" olarak gördüğünü dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bizim gözümüzde esnaf, hanelerimizin hariçteki üyesidir. Kapıdan dışarıya adımımızı attığımız andan itibaren onlarla her gün yüz yüze, ruberu ilişki içinde hayatımızı sürdürüyoruz. Esnaf, alışveriş ettiğimiz bakkaldır, manavdır, pazarcıdır, kasaptır, kırtasiyecidir, züccaciyedir, hırdavatçıdır, tuhafiyecidir, büfecidir, fırıncıdır, sarraftır. Esnaf, tıraş olduğumuz berberdir, hanımlar için kuafördür, yemek yediğimiz lokantacıdır, pastanecidir, bindiğimiz taksicidir, dolmuşçudur, otobüsçüdür. Esnaf, çay içtiğimiz kıraathanecidir, elbisemizi diktirdiğimiz terzidir, ayakkabımızı yaptırdığımız kunduracımızdır. Kırığımızı döküğümüzü toparlayan tamircidir. Velhasıl esnaf, hayatımızın her anında birlikte olduğumuz kişidir. Derdimizi de sevincimizi de onlarla paylaşırız, gerektiğinde yardım isteriz, gerektiğinde yardımına koşarız."

- "Esnafın dirliği, huzuru, refahı, mutluluğu bizim için çok önemlidir"

Erdoğan, bakkalların defteri olduğunu hatırlatarak, "O da bakkalın bize adeta kredisidir. Maaş aldığımız zaman gider öderiz. Bu hayat da bu şekilde geçer. Evimizin, arabamızın anahtarını, çantamızı, evrakımızı onlara emanet ederiz. Akranımız veya küçüğümüz ise kardeşimiz, büyüğümüzse ağabeyimizdir. Bunun için de esnafın dirliği, huzuru, refahı, mutluluğu bizim için çok önemlidir. Aile içindeki sıkıntının bize etkisi neyse esnaftaki sıkıntının etkisi de aynıdır." diye konuştu.  

Geçmişte gıda sektöründe esnaflık yaptığını hatırlatan Erdoğan, "Bu sıfata, bu şerefe nail olmuş bir kardeşiniz olarak sizleri en iyi ben anlarım." dedi.

Erdoğan, Belediye Başkanlığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı dönemlerinde her zaman, fırsat buldukça esnafla bir araya gelmeye özel önem verdiğine işaret ederek, "Sizlerle içtiğim bir bardak çayın, yapmış olduğum sohbetin özellikle keyfini inanın bana başka bir yerde bulamadım, bulamıyorum. Bu arada tabii ikramlarınızı da unutamıyorum. Türkiye'de esnaf ve sanatkarıyla bu kadar iç içe ve samimi muhabbeti olan bir başka devlet adamı var mıdır onu da bilmiyorum. Bunun için de 17 yıldır esnaf ve sanatkarlarımıza en güzel hizmetleri getirmeye gayret ettik." ifadelerini kullandı.

Esnaf ve sanatkarlara yönelik yapılanları hatırlatan Erdoğan, Türkiye'de 3 binin üzerindeki odaya bağlı 1 milyon 756 bin esnaf ve sanatkarın, aileleriyle birlikte 8-10 milyonluk bir toplum kesimini oluşturduğuna dikkati çekti. 

"Esnaflarımızın en büyük sıkıntısı finansman konusunda yaşadıkları zorluklardır." diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Biz, esnaf kredilerinin faiz oranını yüzde 47'den, yüzde 4-5 ile yüzde sıfır seviyesine kadar indiren iktidarız. Esnaflarımızın kullandıkları kredilere sağladığımız faiz süspansiyonunu yüzde 20'den, yüzde 50 ile yüzde 100 arasına çıkartarak, sizlerin faiz yükü altında ezilmenizin önüne geçtik. Kredi limitlerini artırarak elinize öyle göstermelik değil, gerçekten işe yarayacak bir para geçmesini sağladık. Şu anda esnaf ve sanatlarımız 200 bin lira ile 500 bin lira arasında kredi kullanabilmektedir. Bugüne kadar sadece Türkiye esnaf ve sanatkarlar kredi kooperatifleri aracılığıyla 2 milyona yakın esnafımıza 100 milyar lira kredi verdik. Bakın lafını etmiyorum, biz yaptıklarımızı konuşuyoruz. Sadece bu yıl Halkbank aracılığıyla kullandıracağımız kooperatif kefaletli kredi tutarı ne biliyor musunuz, 22 milyar lira."

TESK Başkanı Bendevi Palandöken'e "Bendevi Bey, müjde vereyim mi?" diye soran Erdoğan, "Kooperatif kefaletli kredilerde kanuni takip alacağının sıfıra yakın olması hamdolsun esnaf ve sanatkarımızın ahlakına, borcuna, sadakatine işaret ediyor. Kredi vaadelerini 5 yıla, 7 yıla, hatta kimi durumlarda 10 yıla kadar uzatarak, esnaf ve sanatkarımızın tüm kazancını bankaya vereceği değil, işine kullanabileceği bir imkan ortaya çıkardık. Tüm bu işler için geçtiğimiz 17 yılda 7 milyar liralık hazine desteğini, esnaf ve sanatkarımızın emrine verdik. Geçtiğimiz yıl kredi kullanarak işini büyüten, ayakta tutan esnaf ve sanatkarımızın sayısı 494 bine yakındır." diye konuştu. 

Erdoğan, sıkıntılı dönemlerde esnaf ve sanatkarların borçlarını yeniden yapılandırıp önlerini görebilmelerini temin ettiklerini de anımsatarak, KOSGEB destek programlarının esnaf ve sanatkarlara sağlanan bir diğer önemli imkan olduğuna işaret etti. 

Geçtiğimiz yıl 26 bine yakın esnaf ve sanatkarın 431 milyon lira KOSGEB desteği aldığını vurgulayan Erdoğan, sicil ve oda kayıtlarını bakanlığın veri tabanında bir araya getirerek işlemlerin hızlı ve sağlıklı bir şekilde yürümesini sağladıklarını bildirdi.

Türkiye'nin dört bir yanında esnaf ve sanatkara hizmet veren küçük sanayi sitelerinin inşasında TOKİ'yi etkin olarak kullanmaya başladıklarını anımsatan Erdoğan, Kayseri'de başlayan bu uygulamayı Bursa, Bolu, Uşak, İstanbul ve Trabzon illerine de yaygınlaştıracaklarını kaydetti.

- "Hedefimiz esnaf ve sanatkarımızı ihracatçı yapmak"

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan,  Başkent Voleybol Salonu'ndaki etkinliğin açılışında, sermayesini alnının teriyle, bileğinin gücüyle birleştiren esnaf ve sanatkarın Türkiye'nin ekonomik ve sosyal yapısının omurgası olduğunu söyledi.

Esnafın, ticarette sadece kar elde etmenin dışında toplumun refahını da ön planda tutan Ahilik Teşkilatı'nın günümüzdeki temsilcileri olduğunu dile getiren Pekcan, bunun temel ilkelerinin hilesiz iş, sağlam mal ve ölçülü kar olduğunu ifade etti. Pekcan, Ahi birliklerinin, bu ilkelere uymayanların "pabuçlarını dama atarak" cezalandırdıklarını da hatırlattı.

Bakanlık olarak Ahilik ilkelerine aykırı davrananlara karşı önlem aldıklarını belirten Pekcan, "Bu çerçevede iç piyasada spekülasyon oluşturarak tüketiciye zarar verenleri engellemek için denetimler yapıyoruz. Bu süreçte fırsatçılık yapanların alın teriyle kazananların üzerinde tahakküm kurmasına izin vermeyeceğiz. Dürüst esnaflarımız da bu adımlarımızda bize büyük destek veriyor." diye konuştu.

Pekcan, esnaf ve sanatkarlara sıfır faizli yeni kredi imkanları gibi bir çok destek sağladıklarını, esnafı faize ezdirmediklerini ifade etti.

Pekcan, "Güçlü Esnaf Güçlü Ekonomi" vizyonu doğrultusunda esnafın rekabet gücünü artıracak adımlar attıklarını kaydederek, "Sizlerden (esnaf) gelen binlerce talebi değerlendirdik, bir kısmını karşıladık bir kısmını da ilgili kurumlara ilettik. Hepsini takip ediyor, sizlere geri dönüş yapıyoruz. Bakanlık olarak sizler adına atılacak her adımın takipçisi olmaya ve sorunlarınızı hızla çözmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Türkiye’nin gelişmesini, yüksek gelirli ülkeler sınıfına yükselmesini sağlayacak anahtarın daha fazla ve daha yüksek katma değerli ihracat olduğunu dile getiren Pekcan, "Bunun için esnafımızın da ihracatçı olması için destekler sağlıyoruz. Hedefimiz, esnaf ve sanatkarlarımızı yerel bir işletme olmaktan çıkarıp e-ticareti kullanarak ihracatçı yapmak" dedi.

Pekcan, bu kapsamda, esnafların ihracat kapasitesini artırmak amacıyla esnaf ve sanatkarlara yönelik Pazarlama ve Markalaşma Projesi’ni hayata geçirdiklerini belirterek, e-ticaret ve e-ihracat eğitimleri verdiklerini kaydetti. Pekcan, "Sizlerden beklentimiz iç ticaretteki başarınızı dış ticarete de yansıtarak, ihracatımıza daha fazla katkı sunmanızdır. İnşallah bu hedeflerimizde de başarılı olacak, esnafımızı dünya pazarlarına açacağız." ifadelerini kullandı.