Bakan Yardımcısı Çiftci, kütüphane sohbetlerine katıldı

Bakan Yardımcısı Çiftci “Amacımız ,Türkiye’nin ticaretin daha kolay ve daha güvenli yapıldığı ülke olmasını sağlamaktır” dedi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın faaliyetlerini anlattı.

04 Nisan 2018
Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Çiftci,  AK Parti ARGE Başkanlığı tarafından AK Parti Genel Merkezi’nde düzenlenen Kütüphane Sohbetleri ’ne katıldı. Hızlı ve Kolay Ticaretin Güven Kapısı olma hedefiyle çalışmalar yürüttüklerini aktaran Bakan Yardımcısı Çiftci,  “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak hedefimiz; Türkiye’nin, ticaretin daha kolay ve daha güvenli yapıldığı ülke olmasını sağlamaktır. Gümrüklerimizde tam otomasyona geçiş ile; gümrük işlemlerinin ve ticari işlemlerin süresini kısaltan, maliyetleri azaltan ve güvenliği artıran çalışmaları önceliyoruz.” dedi.
 
2017 yılında ülkemiz merkezi yönetim vergi gelirlerinin %21,67’sine tekabül eden 116 milyar 161 milyon TL’sinin gümrüklerimiz aracılığıyla tahsil edildiğini ifade eden Çiftci, “Kaçakçılıkla mücadele konusunda da ciddi çalışmalara imza attık. 2017 yılında 2 buçuk milyarlık kaçak ürün yakalamamız oldu.  2017- 2018 yıllarında önceki yıllara göre yakalamalarımızda 8 kat artış gözleniyor. Arkadaşlarımızın özverili çalışmaları neticesinde ciddi başarılar elde ettik. Bütün sınır kapılarımızda, limanlarımızın bütün giriş noktalarında, her türlü teknik donanıma sahip, bilgi istihbarat sistemleri kurarak önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Geçen yılki yakalamalarla 2 buçuk milyarlık vergi kaybını ortadan kaldırdık. Yakalanan ürünlerin tasfiyesi de ekonomimize kazandırmamız noktasında çok önemlidir. Bakanlığımız bu bağlamda geçen yıl 179 milyon TL’lik bir satış gerçekleştirdi. Tasfiye konusunda çok şeffaf bir yapı oluşturuldu. E- ihale sistemi kuruldu. Yakalanan ürünler e-ihale ile satıldı.” şeklinde konuştu.
 
“Bürokraside yeni bir model işletiyoruz”
 
Bakan Yardımcısı Çiftci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin talimatıyla yeni projeler üretmek amacıyla 50 uzmandan oluşan bir ARGE grubu oluşturulduğunu hatırlattı. Bu proje grubu ile 24 projeyi hayata geçirme çalışmaları olduğunun altını çizen Çiftci, Bakan Tüfenkci’nin çağrısıyla artık Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatından proje yağdığını belirtti. 
 
Çiftci,  çalışmaları başlatılan 24 proje haricinde 113`ü merkez birimlerinden,  124’ü taşra idarelerinden olmak üzere yeni önerilen 237 proje fikri ulaştığını belirterek “Bürokrasi içerisinde bir hantallık söz konusu ve biz Bakanlık olarak bunu aşmak için yeni bir yöntem izliyoruz. Oluşturduğumuz yapı bugüne kadar başarısını gösterdi. Bakanlığımız içerisinde büyük bir sinerji oluşturan bu projeler ile devletimize, milletimize ve ülkemize katkılar sağlayarak, Cumhurbaşkanımızın koyduğu 2023, 2053 ve 2071 hedeflerimize ulaşmak için durmadan çalışacağız” dedi.
 
“İşlemlere hız kazandırdık”
 
Bakanlıkta oluşturulan Arge grubunun fikirleriyle hayata geçilen projelerle çok önemli atılımlar gerçekleştirdiklerini ifade eden Çiftci, “Liman Tek Beyan Projemizle ulusal bir projeye imza atarak limanlarımızdaki bürokrasiyi minimize ediyoruz. Gümrük Eşya Takip ve Analitik Performans Programı (Get-App) ile kendimizi denetime açıyor,performans denetimini etkinleştiriyoruz. Risk Analizinin Yeniden Yapılandırılması ve Veri Madenciliği projemizle yasal ticareti daha da hızlandırmayı, yasa dışı girişimlere de daha çok dikkatimizi yönlendirmeyi amaçlıyoruz” dedi.
 
Bakan Yardımcısı Çiftci, gümrük kapılarında yapılan yeniliklerle işlem sürelerinin hızlandığına dikkat çekti, “Gümrükler açısından bakıldığında devrim gibi görülen değişimle iş ve işlem sürelerinde ciddi oranda azalmalar oldu. Gümrük işlemlerimizde birkaç haftalık, on beş- yirmi günlük süreleri iki saatlere kadar düşürdük. Birçok gümrük işlemi artık birkaç dakika ya da en fazla iki saat içerisinde tamamlanıyor” dedi. 
 
“Ticarette güçlü adımlar attık”
 

Kooperatifçilikte yeni bir yapı getirmek ve alternatif kooperatif modelleri üretmeye yönelik çalışmalar yapıldığını da belirten Bakan Yardımcısı Çiftci, Bakanlık olarak yaptıkları en önemli çalışmalardan birisinin Karekodlu Çek Uygulaması ve Taşınır Rehni Kanunu olduğunu ifade etti. Taşınır Rehni Kanunu ile finansmana erişimde çok ciddi bir şekilde rahatlama sağlandığına işaret eden Bakan Yardımcısı Çiftci, şöyle devam etti: 
 
“Lisanslı depoculuk noktasında da çok ciddi bir çalışma yaptık, 2015 yılında dört ton olan kapasitemiz 2017 yılı itibariyle 1 milyon 774 bine ulaştı.  Hükümetimiz çok ciddi teşvikler verdi, nakliye, kira bedellerinin oradan aldığınız senedin banka faizlerinin çok önemli kısmını devletimiz karşılıyor. Bundan sonraki süreçten tamamına yakını iyi teşvikleri getiriyor. Çünkü gıda çok önemli ve enflasyon paketi içerisinde çok önemli bir yeri var. Yaş sebze ve meyve değerinin yüzde 25’i yaklaşık 100 milyarlık bir kısmı zayi olmaktadır. Bazı ürünler yüzde 40’a kadar da çıkabilmektedir. Bunlar tabi ki çok ciddi sıkıntı ve sorunlar oluşturuyor.”