ABD’de Enflasyon Rekor Seviyede

14 Haziran 2022

ABD İstatistik Ofisi tarafından yayınlanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi, Nisan ayında %0,3 artmasının ardından mevsimsellikten arındırılmış bazda Mayıs ayında %1 artış gösterdi. Yıllık bazda artış oranı arındırılmamış bazda %8,6 seviyesine yükseldi.

Artışa en büyük katkıyı barınma, benzin ve gıda endeksleri sağladı. Nisan ayındaki düşüşten sonra, enerji fiyatları aylık bazda %3,9 arttı, benzin endeksi ise %4,1 artarken diğer ana bileşen endekslerinde de artış gözlendi. Enerji fiyatları endeksi geçen yıla göre yüzde %34,6 artarak Eylül 2005’ten günümüze 12 aylık en güçlü artışını yaşadı.

Gıda ve enerji hariç çekirdek endeks son 12 ayda %6,0 arttı. Çekirdek içinde yer alan kalemlerde genele yayılmış artışlar dikkat çekti. Barınma endeksi geçen yıla göre %5,5 artarak 1991 Şubat’ında bu yana en büyük yıllık artışı kaydetti. Ev eşyaları endeksi son 12 ayda %8,9 arttı. Yeni araç endeksi %12,6, ikinci el otomobil ve kamyon endeksi %16,1 artarken, hava yolu ücretleri endeksi %37,8 arttı.

Kaynak: U.S. Bureau of Labor Statistics
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü