Avro Bölgesi Hizmet PMI Endeksi Ekim Ayında Altı Ayın En Düşük Seviyesine Geriledi

05 Kasım 2021

IHS Markit tarafından yayınlanan anket sonuçları, tedarik zinciri darboğazları ve COVID-19 pandemisi ile ilgili lojistik sorunlarının girdi fiyatlarında son yirmi yılın en hızlı yükselişine neden olması sebebiyle Avro Bölgesi hizmet büyümesi Ekim ayında altı ayın en düşük seviyesine gerilediğini gösterdi.
 
Geçtiğimiz ay yapılan Reuters anketi, Avro Bölgesinin üçüncü çeyrekte %2 büyüdükten sonra yılın son çeyreğinde büyümenin %1,1’e yavaşlayabileceğini gösterdi.
 
IHS Markit tarafından yapılan anket sonuçlarına göre, Avro Bölgesi Hizmet PMI endeksi Ekim ayında 56,4’ten son altı ayın en düşük seviyesi olan 54.6’ya düştü.
 
Talebin azalmasından dolayı yeni iş endeksi ise 55.3’ten 55.1’e geriledi.
 
Çarşamba günü açıklanan verilere göre, para birliği dışında olan İngiltere'deki işletmeler daha hızlı büyüme gösterdi. Ancak İngiltere Merkez Bankası, işletmelerin karşı karşıya kaldığı ve tüketicilere yansıtılan maliyetlerdeki rekor artışlardan endişe duymaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, azalan COVID-19 vakalarının talebi artırmasıyla, işletmelerin sıkışık tedarik zincirleri ve bunun sonucunda ortaya çıkan fahiş fiyatlar nedeniyle yükünün devam etmesine rağmen, hizmet sektörü PMI endeksi geçen ay rekor seviyeye yükseldi.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü