2020 Yılında Norveç’te Elektrikli Araçların Pazar Payı %54’e Ulaştı

06 Ocak 2021

Norveç Karayolları Federasyonu’nun 5 Aralık 2021 Salı günü açıkladığı verilere göre, 2020 yılında ülkedeki elektrikli araç satışları petrol, dizel ve hibrit araç satışlarından fazla oldu.

Açıklanan verilere göre geçtiğimiz sene Norveç’te elektrikli araçların toplam satışlar içerisindeki payı %54.3’e ulaşarak bir dünya rekoruna imza atıldı. Bundan yaklaşık on sene önce elektrikli araçların pazar payı sadece %1 iken, bu oran 2019 yılında %42.4’e ulaşmıştı.

Norveç petrol üreten ülkeler arasında yer almasına karşın, fosil yakıtlı araçların aksine elektrikli araç satışlarını vergiden muaf tutuyor ve 2025 yılı itibarıyla fosil yakıtlı araç satışlarının yasaklandığı ilk ülke olmayı hedefliyor.

Yakın gelecekte fosil yakıtlı ve içten yanmalı motorların artık yer almayacağı bir dünyaya ayak uydurmaya çalışan otomotiv firmaları açısından Norveç bir yandan adeta laboratuvar görevi yaparken, diğer yandan da üretici firmalar açısından önemli bir rekabetçi pazar haline gelmiş bulunuyor.

Norveç’te daha önceki yıllarda elektrikli araç satışları zaman zaman aylık bazlarda %50 oranının üzerine çıkmştı. 2020 yılı ise ilk kez elektrikli araçların yıllık bazda pazar payına hakim olmasına sahne oldu.

Federasyon tarafından yayınlanan verilere göre, elektrikli araç satışları geçen yılın son aylarına doğru hızlanarak Aralık ayında %66.7 gibi rekor bir pazar payına ulaştı.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü