2022 Yılında ABD’de Trafikteki Motorlu Araçların Yaş Ortalaması Yükseldi

23 Mayıs 2022

Otomotiv sektörü alanında küresel araştırma ve danışmanlık hizmeti veren S&P Global Mobility tarafından 23 Mayıs Pazartesi günü paylaşılan bir raporda, ABD’de vatandaşların binek otomobil ve hafif ticari araçlarını yenileme sürelerinin uzadığı bildirildi. Küresel tedarik zincirlerindeki tıkanmalara bağlı olarak motorlu araç üretiminin azalması ve fiyatların artması nedeniyle trafikteki araçların yaşlarında artış olduğu açıklandı.

Açıklanan verilere göre, trafiğe kayıtlı olan hafif araçların ortalama yaşı 2022 yılında 12,2 yıla yükseldi ve bir önceki yıla kıyasla ortalama iki aylık bir artış kaydedildi.

ABD vatandaşları, pandemi nedeniyle toplu taşımadan uzaklaşarak kendi kişisel motorlu araçlarını daha fazla kullanmaya başladılar. Bu süreçte vatandaşların motorlu araçlarını yenileme şansı bulamamaları nedeniyle ikinci el araçlara olan talepte de ani bir artış yaşandı ve trafikteki mevcut araçların yaşlarında da artış meydana geldi.

Çin’deki pandemi tedbirlerinin tekrar sıkılaştırılması nedeniyle Nisan ayında küresel tedarik zincirleri üzerindeki yeniden bir baskı oluştuğu ve Ukrayna’daki savaşın da eklenmesiyle birlikte, nakliyat sürelerinde ciddi uzamalar meydana geldiği ve Asya ile Amerika arasındaki navlun fiyatlarında sıçramalar yaşandığı bildirildi.

Trafikteki araçların yaş ortalamasının 2022 ve 2023 yılları boyunca artmasının beklendiği belirtilen raporda, tedarik sorunları nedeniyle otomobil fabrikalarındaki üretim süreçlerinin yavaş seyretmeye devam edeceği öngörüldü.

Söz konuş sorunlar nedeniyle hurdaya çıkarılan araç sayısında da azalma olduğu ve bu durumun da trafikteki araçların yaşlanmasına katkı sunduğu belirtildi.

Raporda ayrıca son yıllarda elektrikli araçlara olan talebin de hızla artmakta olduğuna dikkat çekildi.

Geçtiğimiz yıl ortalama 3,9 yıl olan elektrikli araç yaşının, 2022 yılına gelindiğinde 3,8 yaş ortalamasına gerilediği ve 2016 yılından bu yana ortalama 3 ila 4,1 yıl arasında değişim gösterdiği de verilen bilgiler arasında yer aldı.
 
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü