AB Ve EFTA Ülkelerinde Aralık Ayı Otomobil Satışlarında Büyük Artış Yaşandı

16 Ocak 2020

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) tarafından bugün (16 Ocak 2020) açıklanan verilerde AB genelinde otomobil satışlarında Eylül ayında başlayan artış eğiliminin Aralık ayında da devam ettiği bildirildi. Lüks segmentteki otomobiller de dahil olmak üzere, tüm sınıflardaki otomobillerde talep artışı yaşandığı belirtildi.

ACEA verilerine göre AB ve EFTA ülkelerinde trafiğe yeni kaydedilen otomobil sayısı Aralık ayında %21.4 oranında artarak 1,261,742 adede ulaştı. Kaydedilen artışın bir bölümünün baz etkisinden kaynaklandığı belirtilerek, yeni karbon emisyon mevzuatının yürürlüğe konulması sonucunda 2018 Aralık ayında otomobil satışlarında sert bir şekilde düşüş yaşandığı hatırlatıldı.

Hollanda ve İsveç’te yeni otomobil satışlarından alınan vergilere 2020 yılında zam yapılması beklendiğinden dolayı, en yüksek artışların da bu iki ülkede kaydedildiği bildirildi. Otomobil satışları Aralık ayında Hollanda’da %113.9 artarken, İsveç’teki artış %109.3 oranında oldu.

Fransa’daki artış %27.7 olurken, Almanya’daki otomobil satışlarında ise %19.5 oranında artış kaydedildi. AB’nin aksine geçtiğimiz Kasım ayında otomobil satışlarının düştüğü İngiltere’de de Aralık ayında bir toparlanma yaşandı ve trafiğe yeni kaydedilen otomobil sayısında %3.4 oranında artış oldu.

Yılın son çeyreğinde başlayan toparlanma ve gelen yüksek oranlar nedeniyle AB ve EFTA ülkeleri genelinde otomobil satışlarının 2019 yılsonu itibarıyla toplamda %1.2 oranında artarak 15.3 milyon adede ulaştığı belirtildi.

Kaynak: Reuters web sitesinden tercüme edilmiştir.
YayInlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü