ABD, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Zambiya ile Elektrikli Taşıt Aracı Pilleri Değer Zincirini Güçlendirmek Üzere Mutabakat Zaptı İmzaladı

20 Ocak 2023

ABD, elektrikli taşıt aracı (ETA) pilleri değer zincirlerini güçlendirmek amacıyla Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC) ve Zambiya ile mutabakat zaptı imzaladı.

Mutabakat Zaptı hükümleri uyarınca ABD, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile Zambiya arasında elektrikli taşıt aracı pilleri için ortak bir edinim zinciri geliştirme taahhüdünü destekleyecek.

Aralık ayındaki (2022) ABD-Afrika Liderler Doruğu sırasında imzalanan Mutabakat Zaptı, DKC ile Zambiya'nın madenden birleştirme hattına kadar verimli bir edinim zinciri oluşturma hedefini desteklerken aynı zamanda bu edinim zinciri süreci boyunca yolsuzlukla savaşım için önleme, belirleme, yasal işlem başlatma konularında uluslararası standartlara saygı gösterme taahhüdünde bulunuyor.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti tüm yerkürede çıkarılan kobaltın %70’den fazlasını çıkarırken Zambiya ise yerkürenin altıncı büyük bakır çıkarıcısı, aynı zamanda Afrika kıtasındaki ikinci büyük kobalt çıkarıcısı. Dolayısıyla bu kaynaklara sahip iki ülke ile birlikte sözkonusu işbirliği taahhüdü en kısa sürede gereksinim duyulan küresel enerji geçişinin çok önemli bileşenleri durumunda.

ABD-Afrika Bölgesel Medya Merkezi 18 Ocak'taki (2023) duyurusunda, “Elektrikli taşıt aracı pil edinim zinciri geliştirme planı, Afrika'da katma değerli ve sürdürülebilir bir endüstri inşa etme, ayrıca işçiler ile yerel topluluklar için adil bir enerji geçişi yaratma yolunda açık ve şeffaf yatırımları desteklemektedir.”
“ABD özel sektörü, sürecin her adımında teknik bilgi, finansman ve ticari gelişim için olağanüstü bir kaynaktır. ABD ülke yönetimi, özel sektörün bu projelere katılımı için eşit koşullara sahip olmasını sağlamak amacıyla Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Zambiya ile birlikte çalışacaktır." açıklamalarını yaptı.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü