ABD, Meksika'nın GDO Karşıtı Çiftlik Politikalarıyla İlgili Ciddi Endişelerini Dile Getiriyor

24 Ocak 2023

Reuters'e göre ABD'li tarım ve ticaret yetkilileri, Meksikalı meslektaşlarıyla yaptıkları toplantılarda Meksika'nın tarımsal biyoteknoloji politikalarıyla ilgili "ciddi endişelerini" dile getirdiler, çünkü devam eden anlaşmazlıklar komşular arasında onlarca yıldır artan mısır ticaretini tehdit ediyor.

Washington'un kaygıları, Meksika başkanının sözde biyoteknolojik mısır veya genetiği değiştirilmiş organizmalarla (GDO'lar) geliştirilen çeşitlerin, eğer insan tüketimine yönelikse Meksika'ya girişini yasaklama yönündeki baskısına odaklanıyor. Amerika Birleşik Devletleri, Meksika mısır ithalatının çoğunu gerçekleştiriyor.

ABD Ticaret Temsilciliği (USTR), "Bugün, bu sorun çözülmezse, ABD-Meksika-Kanada Anlaşması (USMCA) kapsamındaki haklarımızı uygulamak için resmi adımlar atmak da dahil olmak üzere tüm seçenekleri değerlendireceğimizi açıkça belirttik. Meksika'nın bilime dayanmayan yaklaşımı, ikili tarım ticaretinde milyarlarca doları kesintiye uğratma, ABD'li çiftçilere ve Meksikalı besi hayvanı üreticilerine ciddi ekonomik zarar verme ve üreticilerin baskı yapan iklim ve gıdaya yanıt vermesine yardımcı olmak için gereken önemli yenilikleri bastırma tehdidini hâlâ sürdürüyor" diye açıklama yaptı.

Ülkeler, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador tarafından 2020'de yayınlanan ve genetiği değiştirilmiş mısır ve herbisit glifosat ithalatını 2024 yılına kadar aşamalı olarak durdurmayı amaçlayan bir kararname konusunda anlaşmazlığa düşmüş durumdadır.

Meksika Tarım Bakanı Victor Villalobos geçen ay yaptığı açıklamada, Meksika'nın ABD'den GDO'lu mısır alımı yasağını 2025'e kadar ertelemeye karar verdiğini söyledi.

Meksika, ABD mısırının en büyük alıcılarından biri ve Amerikalı çiftçiler Meksika'ya yılda yaklaşık 17 milyon ton GDO'lu sarı mısır gönderiyor ve bunların çoğu hayvan yemi için kullanılıyor.

Kaynak: thecattlesite
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü