ABD ve AB Yönetimleri Yonga Sanayisine Sağlanacak Devlet Desteklerinin İki Kıta Arasında Bir Teşvik Yarışına Dönüşmemesi için Ortak Strateji Geliştirecekler

18 Mayıs 2022

ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin yarı iletken yonga sanayisine devlet desteği sağlanması yönündeki ortak politikalarının bir teşvik yarışına dönüşmemesi için birlikte hareket etme kararı aldıkları öğrenildi.

Yonga üretim ve tedarikinde yaşanan küresel darboğazı gidermek amacıyla ABD ve AB ülkelerinin almış oldukları destek kararının teşvik yarışına dönüşmemesi için atılması planlanan adımların, ABD ve AB arasında önümüzdeki Pazar ve Pazartesi günlerinde Paris’te yapılacak olan Ticaret ve Teknoloji Konseyi (TTC) toplantısında açıklanması bekleniyor.

TTC yetkilileri geçtiğimiz yıl Pittsburgh’da yapılan açılış konferansında, yonga tedarik zincirlerini güçlendirmek amacıyla Avrupa ile Amerika arasında bir transatlantik iş birliği girişimi gerçekleştireceklerini taahhüt etmişlerdi. Bu alanda Çin’in serbest piyasa kurallarını ihlal eden uygulamalarına karşı tedbir alınacağı da belirtilmiş ve büyük ölçekli küresel firmaları düzenleyici uygulamalar konusunda iki kıtanın ortak bir yaklaşım içinde olmasının gerekliliği vurgulanmıştı.

Reuters Ajansı’na konu ile ilgili bilgi aktaran üst düzey bir Biden hükümeti yetkilisi, hem Washington hem de Brüksel yönetimlerinin yonga sanayisine yapılacak olan yatırımları desteklemek istediklerini fakat bu durumun gereksiz bir yarışa dönüşmemesi için koordineli bir şekilde çalışmak zorunda olduklarını söyledi.

Tedarik zincirlerindeki olası kırılmaları zamanında teşhis edip, soruna kısa sürede müdahale edebilmek amacıyla bir erken uyarı sistemi geliştirdiklerini de belirten üst düzey ABD yetkilisi, yapılacak olan konsey toplantısında bu sisteme ilişkin detayların da paylaşılacağını söyledi.
  
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü