ABD’de Kasım Ayı Fabrika Siparişleri Beklentilerin Üzerinde Arttı

08 Ocak 2021

6 Aralık 2021 Çarşamba günü ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, Kasım ayında fabrika siparişleri beklenenin üzerinde bir artış gösterdi ve makine ve teçhizat alımı benzeri sermaye yatırımlarının da büyüdüğü bildirildi.

Açıklanan verilerde Ekim ayındaki %1.3’lük artışın ardından, Kasım ayında da fabrika siparişlerinin %1 oranında arttığı belirtildi.

Reuters Ajansının ekonomistler arasında yaptığı ankette ortalama tahmin, siparişlerin %0.7 oranında artacağı yönünde şekillenmişti. Kasım ayındaki fabrika sipariş verilerine yıllık bazda bakıldığında ise, %7.3 oranında bir gerileme olduğu gözlemlendi.

ABD ekonomisinin %11.9’unu oluşturan imalat sektörünün, virüs salgını sürecinde piyasadaki talebin hizmetlerden çok mallara doğru kayması sebebiyle gücünü nispeten koruduğu belirtiliyor. Geçtiğimiz Salı günü Tedarik Yönetimi Enstitüsü tarafından yapılan bir açıklamada da, Aralık ayında ülke genelindeki fabrika faaliyetlerinin 2018 yılının Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeye yükseldiği belirtildi.

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamanın devamında, savunma sanayi dışındaki sermaye mallarına gelen yeni siparişlerin Kasım ayında %0.5 oranında arttığı bildirildi.

GSYİH raporlarında teçhizat harcamaları kalemini oluşturan çekirdek sermaye malları üretiminin de %0.5 arttığı açıklandı. Bu kalem, Ekim ayında da %0.4 oranında artmıştı.

2019 yılının Haziran ayından beri sürekli gerilemeye devam eden makine ve teçhizat harcamaları da yılın son çeyreği itibarıyla tekrar toparlanarak yükseliş seyrine girdi.

Temmuz ile Eylül ayları arasındaki üçüncü çeyrek dönemin ekonomik büyüme oranı %33.4 oldu. Nisan ile Haziran ayları arasındaki bir önceki üç aylık dönem içinde ise ekonomi %31.4 oranında daralmış ve 1947 yılından bu güne kadar yaşanan en büyük ölçekli kayıp olarak kayıtlara geçmişti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü