Alman İmalat Sektöründeki İyileşme Süreci Eylül Ayında da Devam Ediyor

23 Eylül 2020

IHS Markit danışmanlık firması tarafından yapılan Almanya Eylül ayı flaş bileşik satın alma yöneticileri endeksine (PMI) ilişkin sonuçlar 23 Eylül 2020 Çarşamba günü yayınlandı.

Yurt dışı talebin canlanması nedeniyle özellikle ihracat odaklı imalat sanayi firmalarında üretimin artarak toparlanma sürecinin devam ettiği ve kriz sonrasında halen zayıf bir seyir izlemekte olan hizmetler sektörünün endekste yarattığı kaybı telafi ettiği bildirildi.

Alman ekonomisinin yaklaşık üçte biri ölçeğindeki bir kesimi temsil eden imalat ve hizmetler bileşik PMI endeksinin Eylül ayı flaş değeri 53.7 puan olarak ölçüldü. Ağustos ayı PMI değeri ise 54.4 puan olarak gerçekleşmişti.

Bu değer her ne kadar analistlerin tahmini olan 54.1’in altında kalsa da, yine de daralma ile büyümeyi birbirinden ayıran sınır olan 50 puanın üzerinde gerçekleşmesi umut verici olarak değerlendirildi.

Öte yandan Eylül ayında hizmetler sektörü flaş PMI okuması 49.1 puanda kalarak, Haziran ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

İmalat sektörü endeksi ise 56.6 puana yükselerek son iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Markit firmasının ekonomistlerinden Phil Smith, imalat ve hizmet sektörlerinin mevcut durumları arasındaki bu ayrışmayı dikkat çekici bulduğunu söyledi.

Koronavirüs vaka sayılarının tekrar artmaya başlaması ile birlikte hizmet sektöründeki firmaların ekonomik güvenlerinin azaldığını belirten Phil Smith, imalat sektörü firmalarında ise tam tersi bir durum olduğunu, yurt içi veya yurt dışında karantina kısıtlamalarının geri gelebileceğine ilişkin endişelerin azalarak, sektörel ekonomik güven endeksinin son iki buçuk yılın en yüksek seviyelerinde olduğunu söyledi.

Alman hükûmet yetkilileri de daha önce açıkladıkları %6.3’lük yıl sonu daralma tahminlerini yılın ikinci yarısındaki bu iyileşme verilerine bakarak %5.8’e revize etmişlerdi.

Alman hükûmetinin hem tüketicileri hem de şirketleri ekonomik olarak destekleme adına geçtiğimiz Mart ayından bu yana toplam 218 milyar avro tutarındaki çeşitli kurtarma ve teşvik paketlerini yürürlüğe koyduğu belirtildi.

Kaynak: Reuters web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü