Almanya, Fransa, İspanya ve Portekiz ile Yeşil Hidrojen Boru Hattı Ortaklığına Katılıyor

25 Ocak 2023

Fransa'ya İspanya ve Portekiz üzerinden gelen yeşil hidrojen boru hattı Almanya'ya kadar uzatılacak.

Bu gelişme, geleceğin teknolojilerine, özellikle yenilenebilir ve düşük karbonlu enerjilere yapılan yatırımları hızlandırmak için yeşil hidrojen alanında Fransa ve Almanya tarafından ortaklaşa duyurulan yeni bir “ortak yol haritasının” parçası olarak ifade ediliyor.

İber yarımadasından Fransa'ya giden, yenilenebilir kaynaklar kullanılarak üretilen hidrojeni taşıyan H2Med denizaltı boru hattı 2030 yılına kadar faaliyete geçecek. İspanyol yetkililere göre, yılda 2 milyon metrik tona kadar yeşil hidrojen taşıması bekleniyor. Bu miktar Avrupa Birliği'nin toplam tüketiminin %10'una tekabül ediyor.

Eylül 2022'de AB Komisyonu, hidrojen projeleri için 5,2 milyar Avroluk AB kamu finansmanını onaylamıştı. AB'deki ilk hidrojen koridoru olarak nitelendirilen H2Med projesi, İspanya, Portekiz ve Fransa'yı Avrupa Birliği'nin enerji ağına bağlayacak Yeşil Enerji Koridorunun bir parçası olarak Ekim 2022'de önerildi. Aralık 2022'de Enagás (İspanya), GRTgaz (Fransa), Teréga (Fransa) ve REN (Portekiz), Barselona ile Marsilya arasındaki hidrojen denizaltı boru hattını ortaklaşa geliştirme taahhüdünü resmileştirmek için bir mutabakat zaptı (MoU) imzalamıştı.

Deniz altı hidrojen bağlantısının yaklaşık 2 milyar Avroya mal olacağı tahmin edilmektedir. Bununla birlikte, boru hattını karadaki istasyonlarla bağlama maliyeti hariç, borunun izlediği su altı rotasına bağlı olarak toplam maliyetin yaklaşık 3 milyar Avroya da çıkabileceği ifade edilmektedir.

H2Med'in hayata geçirilmesinin, Avrupa hidrojen pazarının geliştirilmesini sağlamak için gerekli hidrojen altyapısını oluşturarak Avrupa'da dekarbonizasyonu hızlandırmayı amaçlayan Avrupa Hidrojen Omurgasının ilk ayağı olacağı belirtiliyor.

Kaynak: Euronews
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü