Almanya İmalat PMI Değerleri Mayıs Ayında da Sektörel Daralmaya İşaret Etti

03 Haziran 2020

IHS Markit tarafından Almanya için hazırlanan Mayıs ayı satın alma yöneticileri endeksine (PMI) ilişkin sonuçlar bugün (1 Haziran 2020) açıklandı. Araştırma sonuçlarına göre piyasa talebinin zayıflığı ve çalışan kesimin karantina altında olması sebebiyle, Almanya’da imalat sektörü Mayıs ayında da daralmaya devam ettiği bildirildi.

Mayıs ayı imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksinin 36.6 olarak gerçekleştiği açıklanırken, Nisan ayındaki 34.5 puan ile kıyaslandığında küçük bir artış gözlemlense de, sektör yöneticilerinin gelecek ile ilgili beklentilerinin iyimser olmadığı belirtildi.

IHS’nin Baş Ekonomistlerinden Phil Smith konu ile ilgili yaptığı açıklamada, karantina tedbirlerinin gevşemesinin ardından tekrar faaliyete geçen fabrikaların sayısında artış olduğunu, ancak tüketim talebinin halen çok zayıf seviyelerde seyretmekte olduğunu belirtti. Smith, Mayıs ayında fabrikalara gelen siparişlerin bir miktar arttığını, ancak bu artışın üretim miktarının çok altında kaldığına dikkat çekti.

Almanya’da imalat üretimi virüs salgını öncesinde de durgunluğa girmiş ve üretim 2017 yılı ile kıyaslandığında %7 ila %8 oranında gerilemişti.

Öte yandan, fabrikaların üretim miktarlarında yaşanan düşüş Nisan ayına kıyasla Mayıs’ta bir miktar yavaşlasa da, fabrikaların hemen hemen tamamının düşük kapasite ile çalıştığı ve sektörde üretim açısından ileriye dönük iyimserlik işaretleri olmadığı belirtildi. İstihdam kesintilerinin de son on bir yılın en yüksek seviyelerine yükseldiği belirtilen raporda, krizden en çok etkilenen alt sektörün ise yatırım malları üreten fabrikalar olduğuna dikkat çekildi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü