Almanya’da İmalat ve Tekstil Sektörlerindeki İşçilerin Çalışma Saatlerinde Yapılan Kesintiler Artış Kaydediyor

09 Temmuz 2019

Araştırmalar Enstitüsü Ifo’nun bugün (9 Temmuz 2019) yayınladığı bir araştırmanın sonuçlarına göre, imalat sektörünün resesyonun eşiğinde olduğu Almanya’da, özellikle nakliyat ekipmanları ve tekstil sektörlerinde istihdam edilen işçilerle kısa çalışma uygulamasına giden firmaların sayısında artış kaydedildi.

Tersaneler, tren üretim tesisleri ve motosiklet fabrikalarındaki işverenlerin %30 unun Alman iş yasasında yer alan kısa çalışma hakkından faydalandıkları, tekstil sektöründe aynı uygulamaya giden işverenlerde ise bu oranın %25 olduğu belirtildi.

2008-2009 yılları arasında da resesyonla boğuşan Almanya’da yine aynı yöntem uygulanmış, üretim miktarları azalan fabrikalar işçi çıkarmak yerine, kısa saatli çalışma yöntemini tercih etmişlerdi. Alman iş yasalarına göre, işçilerin daha az saat çalışmalarından dolayı oluşan maaş kayıplarının bir kısmını devlet karşılıyor.

Aynı araştırmada sektör ayrımı yapılmaksızın toplam 2000 adet firma üzerinden gerçekleştirilen anket sonucuna göre de, ankete katılan firmaların %8,5 unun önümüzdeki üç ay içerisinde kısa çalışma saatleri uygulamasına gitmeyi düşündükleri öğrenildi. Firmaların %3.8 inin ise hali hazırda bu yöntemi uygulamakta oldukları ifade edildi.

Sektörel bazda bakıldığında, kısa çalışma saatlerinin uygulandığı firmaların oranının ayakkabı ve deri imalatında %18, metal üreticilerinde %9, makine ekipman, otomobil ve yan sanayiinde ise %7 olduğu görüldü.

Öte yandan Federal İstihdam Dairesi’nin Pazartesi günü (8 Temmuz) açıkladığı verilerde ise, işsizlik oranın geçtiğimiz Haziran ayında bir önceki aya göre azaldığı ancak, eksik istihdam miktarında ise önemli oranda artış olduğu görüldü.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü